•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Cabinet of Dr. Caligari (Das Kabinett des Doktor Caligari) (1920)

Kabinet doktora Kaligarija (nem. Das Kabinett des Doktor Caligari) je film iz 1920. režisera Roberta Vinea. Zajedno sa Murnaovim filmom Nosferatu: Fantom noći jedan je od najranijih, najuticajnijih i umetnički najpriznatijih nemačkih ekspresionističkih filmova.

Film prati priču poremećenog doktora Kaligarija, njegovog vernog mesečara Cezara i njihovu vezu sa nizom ubistava u nemačkom planinskom selu Holštenvalu. Kaligari predstavlja jedan od najranijih primera vođenja priče kroz sećanje jednog od likova, tzv. flešbek.

Snimanje se odvijalo u decembru 1919. i januaru 1920. a premijerno je prikazan u Marmorhausu u Berlinu 26. februara 1920. Film je ostvario snažan uticaj na kasnija horor dela i smatra se jednim od prvih horor filmova. Model postavljen u ovom filmu ce biti praćen od strane režisera decenijama kasnije.

Žanr:horor
Godina:1920
Reziser:Robert Wiene
Scenario: Carl Mayer
Uloge:Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher
Uzrast:NR
Studio: Decla-Bioscop AG
Zemlja:Nemačka
Trajanje:78 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila