•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Color Purple (1985)

Boja purpura (eng. The Color Purple) je film Stevena Spielberga iz 1985. snimljen prema istoimenom romanu dobitnika Pulitzerove nagrade Alice Walker. Film govori o mladoj Afroamerikanki Celie i pokazuje probleme s kojima se suočavaju mlade crnkinje tokom ranog 20. veka; uključujući siromaštvo, rasizam i seksualnu diskriminaciju. Celie se menja dok pronalazi samopoštovanje uz pomoć dve snažne prijateljice.

Smešten na Jug Sjedinjenih Država tokom početka dvadesetog veka, film prati život mlade Afroamerikanke, Celie (Whoopi Goldberg), čije napastvovanje počinje u ranoj mladosti. S četrnaest godina ona već ima dvoje dece sa svojim ocem (za kojeg se kasnije ispostavlja da joj je očuh), koji ih uzima po rođenju i prisiljava je da se oženi s lokalnim udovcem kojeg zove "Gospodin", iako je njegovo pravo ime Albert Johnson (Danny Glover). Gospodin, koji se zagledao u Celijinu mlađu, puno atraktivniju sestru Nettie, ponaša se prema Celiji kao prema robu, tera je da posprema njegov neuredni dom i brine se za njegovu neposlušnu decu. Gospodin je često prebija i siluje, prisiljavajući je na ćutanje i pokornost. Nettie dolazi da živi s njima i počinje kratki period sreće dok Nettie podučava Celie čitati. Ali, to je kratkog veka; nakon što Nettie odbije Gospodinove nasrtaje, on je izbaci.

Gospodinova stara ljubav, jazz pevačica Shug Avery (Olivia Cole), koju je Gospodin merkao više godina, dolazi da živi s njim i Celiejom. U groznici, Shug u prvom susretu uvredi Celie rekavši "stvarno si ružna", ali postepeno njih dve postaju dobre prijateljice, a Shug pomaže Celie da uvidi svoje samopoštovanje. Shug i Celie se upuštaju i u lezbejsku vezu...

Film je bio nominovan za 11 Oscara (uključujući najbolji film, najbolju glumicu za Goldberg i najbolju sporednu glumicu za Avery i Winfrey), ali nije video nijednu nagradu. Veliki pobednik te godine bila je kolonijalna drama Moja Afrika.

Neki kritičari su kao razlog za nedobivanje Oscara istakli kontroverze tokom produkcije. Boja purpura je film s najviše nominacija u istoriji koji nije dobio nijedan Oscar. Neki afroamerički lideri pokreta za ljudska prava bili su uzrujani da je film o zlostavljanim crnoputim ženama u nepovoljnim pozicijama režirao Spielberg, koji je bio poznatiji po svojim fantastičnim i pustolovnim filmovima, a ne kao reditelj ozbiljnih drama iako je sama Alice Walker insistirala da on režira film.

Žanr:drama
Godina:1985
Reziser:Steven Spielberg
Scenario: Alice Walker
Uloge: Danny Glover, Whoopi Goldberg, Oprah Winfrey
Uzrast:PG-13
Award:13 osvojenih
Studio:Amblin Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:154 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila