•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Day the Earth Stood Still (1951)

Dan kad je Zemlja stala (eng. The Day the Earth Stood Still) je američki naučno-fantastični film iz 1951. godine, koji je režirao Robert Wise. Film ima snažnu antiratnu poruku i ukazuje na bezumlje i apsurd hladnoratovske politike. U središtu priče je vanzemaljac, koji stanovnicima Zemlje pokušava preneti poruku o kojoj zavisi budućnost Zemlje. Ovo je klasični SF film pedesetih godina, koji je inspirisao mnoge kasnije filmove o invaziji vanzemaljaca.

Vanzemaljac Klaatu sa svojim moćnim robotom Gortom sleće usred Washingtona u vreme Hladnog rata. Njegov leteći tanjir biva opkoljen teško naoružanim vojnim jedinicama. Klaatu želi preneti važnu poruku stanovnicima Zemlje i obratiti se predstavnicima svih naroda. Međutim, sa zemljanima će se teško dogovoriti oko bilo čega. Kako bi ih privolio da ga saslušaju, Klaatu se odlučuje na drugačiji pristup – demonstraciju sile...

Producent Julian Blaustein odlučio je napraviti film koji ilustruje strah i sumnju karakterističnu za rano razdoblje Hladnog rata. Pregledao je više od 200 kratkih SF priča i romana u potrazi za odgovarajućom idejom. Darryl F. Zanuck je dao zeleno svetlo za ovaj projekat, a Blaustein je unajmio Edmunda Northa da napiše scenario utemeljen na elementima kratke priće Harryja Batesa "Farewell to the Master".

Dan kad je Zemlja stala dobro je primljen od strane kritike i naširoko smatran jednim od najboljih filmova 1951. godine. Na popularnoj web stranici Rotten Tomatoes ima odličnih 94% pozitivnih kritika. Kritičar New York Timesa Bosley Crowther nazvao je film "mlakom zabavom."

Poznati autor naučne fantastike i scenarista "2001: Odiseje u svemiru" Arthur C. Clarke stavio je film na sedmo mesto liste najboljih naučno-fantastičnih filmova svih vremena, jedno mesto iznad "Odiseje u svemiru".

Žanr:drama, horor, naučna fantastika
Godina:1951
Reziser:Robert Wise
Scenario: Edmund H. North
Uloge:Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio: Twentieth Century Fox Film Corporation
Zemlja:United States
Website:www.foxmovies.com
Jezik:Engleski
Trajanje:92 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...