•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Invitation (2015)

"Poziv" (The Invitation) nam na vrlo slikovit način objašnjava do čega može da dovede dokolica grupu dobrostojećih, uštogljenih četrdesetogodišnjaka iz bogatog predgrađa Los Anđelesa sa izraženim neo-liberalnim stavovima. Da nesreća bude veća, ovom društvancu kome "sija sunce iz d****a" se u ne tako davnoj prošlosti dogodila nesreća koja je dobrano uzdrmala njihov zlatni kavez. Ta nevolja ih je udaljila, otuđila jedne od drugih pošto su bežanjm od stvarnosti, sa kojom inače nisu navikli da se nose, pokušali da izleče nastale rane. Kako bi doživeli katarzu i ostavili nemio događaj iza sebe oni organizuju ponovno okupljanje a domaćica večeri je Iden. Iden je inače bivša Vilova žena a oni su se razišli posle pogibije njihovog sina. Sada je Vil gost na imanju a na "žurku" dolazi u pratnji svoje nove partnerke Kire. Pored starih prijatelja okupljanju prisustvuju misteriozni Pruit i neobična Sejdi, koji su tu na poziv Ideninog novog partnera Dejvida. Ono što će se desiti, a što verovatno svako od starog društva sluti ali prećutkuje, je sve samo ne očekivana katarza...

Kroz sve gore pomenuto vrlo uspešno nas vozi rediteljka Karin Kusama i pred publiku donosi film vredan gledanja. Ona je imala priliku da pusti mašti i veštini na volju dosta toga budući da se producentske kuće uopšte nisu mešale u njen rad, što je u modernoj kinematografiji zaista retko. Možda je ta rasterećenost i dozvolila Kusami da nas polako vodi kroz celu priču.

Kao što sam pomenuo, sve se dešava veoma sporo, tačnije imamo utisak da se ništa ne događa a opet postoji tenzija. Kada bi smo pokušali da žanrovski definišemo ovaj film mogli bi smo da ga nazovemo "hororom-atmosfere", jer strah je u vazduhu, bukvalno se oseća, kao dodir.

Iako je početak, odnosno "predpočetak", snimanja filmova pratila neočekivana promena maltene čitave glumačke postave, to nije ostavilo traga na ono što smo imali prilike da vidimo 13. marta 2015. godine kada je "Poziv" premijerno prikazan. Relativno nepoznata ekipa glumaca je sasvim solidno odradila svoj deo posla i predstavila se publici u korektnom svetlu.

Neverovatno je koliko je za samo šest godina Karin Kusama napredovala u odnosu na njen film "Dženiferino telo" (Jennifer's Body) iz 2009. godine. Dakle, nepunu deciniju posle nezrele reklame za Megan Foks (što "Telo" uistinu i jeste) čija su ciljna grupa bili je p***********i u kasnim tinejdžerskim godinama, gorepomenuta rediteljka je umetnički sazrela i krenula pravcem kojim će, nadamo se, nastaviti da ide. Na njeno novo delo nećemo morati dugo da čekamo, budući da je omnibus "HH", čiji jedan segment potpisuje Kusamina, već u postprodukciji.

E da, nadajmo se samo da joj jezivi, bogati "neo-liberali" neće više biti u fokusu, dovoljno je...

Autor: Milos (Punjeni paprikaš)

Žanr:drama, horor, misterija
Godina:2015
Reziser:Karyn Kusama
Scenario:Phil Hay, Matt Manfredi
Uloge:Logan Marshall-Green, Emayatzy Corinealdi, Michiel Huisman
Award:3 nagrade i 1 nominacija
Studio:Gamechanger Films, Invitation, The, Lege Artis
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...