•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Last Emperor (1987)

Film počinje u 1950. sa Pu Yijem koji ulazi u proglašenu Narodnu Republiku Kinu kao zatvorenik i ratni zločinac, nakon što ga je Crvena armija zarobila kad je Sovjetski Savez ušao u Rat na Pacifiku 1945. i stavio ga pod sovjetsku zaštitu pet godina. Pu Yi pokuša da izvrši samoubistvo, ali samo pada u nesvest, a u flashbacku Pu Yi u snu proživljava svoj prvi ulazak, sa svojom medicinskom sestrom, u Zabranjeni grad.

Sledeći deo filma je serija hronoloških flashbackova u Pu Yijev rani život (njegov strogi odgoj, neobjašnjivi događaji uključujući detinjasti izazov njegovog brata da zauzme njegov položaj, njegov dogovoreni brak i tako dalje), a nakon toga se sve vraća na njegov zatvorski život. U zarobljeničkom logoru Pu Yiju pokazuju novinske isečke o japanskim ratnim zločinima u Mandžuriji i poraz Japana, a on shvata vlastitu odgovornost u izazivanju japanske krvoločnosti...

Završni deo filma dešava se sredinom šezdesetih tokom Maove vladavine i početkom Kulturne revolucije. Pu Yi je postao baštovan koji živi kao proleter. Na putu kući, naleće na Maovu paradu sa decom koja sviraju na harmonikama, dok plesači plešu protiv feudalizma. Njegov zapovednik u zarobljeničkom logoru je jedan od "budala" kažnjenih kao ograničeni revolucionar u paradi. U ironičnoj sceni, poslednji car se žali Crvenim čuvarima zbog ponižavanja upravitelja.

Pu Yi tada posećuje Zabranjeni grad kao obični turista i susreće samouverenog malog dečaka koji nosi pionirsku crvenu maramu koji predstavlja budućnost. Međutim, Pu Yi zaneseno dokazuje dečaku kako je on zaistu Sin raja; dok seda na tron, pronalazi cvrčka koga je zadržao za ljubimca kao dečak i daje ga dečaku - čudesno, cvrčak je još živ, nakon 60 godina. Dečak se okreće kako bi zahvalio Pu Yiju, ali ugleda da je car nestao.

Film u nastavku prikazuje moderniju Kinu koja se otvorila Zapadu, gde na izletu vodičev zvučnik (ironično svirajući melodiju "Yankee Doodle") poziva američke turiste da se okupe ispred trona. Vodič u nekoliko rečenica prepričava Pu Yijev život i otkriva nam datum njegove smrti.

Žanr:biografija, drama, istorijski
Godina:1987
Reziser:Bernardo Bertolucci
Scenario:Mark Peploe, Bernardo Bertolucci
Uloge:John Lone, Joan Chen, Peter O'Toole
Uzrast:PG-13
Award:Osvojena 9 oskara
Studio:Recorded Picture Company
Zemlja:China
Website:www.recordedpicture.com
Jezik:Engleski
Trajanje:163 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...