•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Life and Death of Colonel Blimp (1943)

Još jedan propagandni film u kojem je ratna propaganda efektno zaogrnuta u ruho lažne biografske priče s mnogo romantike i još više humora i šarma.

Penzionisani britanski general Clive Candy (R. Livesey) je čovek koji se borio u tri rata i čiji su život obeležile ljubavi prema tri žene, ali i neraskidivo prijateljstvo sa nemačkim oficirom Theom Kretschmar-Schuldorffom (A. Walbrook).

Kao veteran Burskog rata, Clive je tokom ratnih zbivanja 1902. poslat u Berlin sa zadatkom da u neprijateljskoj pozadini uhvati nemačkog špijuna Kaunitza (D. Ward). Tamo je i upoznao Thea, isprva neprijatelja sa kojim se sukobio i u dvoboju, da bi se njihov odnos postupno pretvorio u čvrsto prijateljstvo. To prijateljstvo nije uspela da pokvari ni Theova ženidba privlačnom guvernantom Edith Hunter (D. Kerr), bolničarkom u koju je i Clive bio snažno zaljubljen. Tokom Prvog svetskog rata Clive se oženio guvernantom Barbarom Wynne (takođe D. Kerr), koja ga je izuzetno podsećala na Edith, te je ratnom zarobljeniku Theu pomogao da se vrati u domovinu.

Dvojica prijatelja opet su se susrela tokom Drugog svetskog rata, kada je Clive dospeo u nemačko zarobljeništvo...

Videćemo kako će se sada vojnička čast prilagoditi pojmu 'totalnog rata'.

Žanr:drama, romansa, ratni
Godina:1943
Reziser:Michael Powell, Emeric Pressburger
Scenario:Michael Powell, Emeric Pressburger
Uloge:Roger Livesey, Deborah Kerr, Anton Walbrook
Uzrast:NR
Award:3 nagrade
Studio:Rank Organisation, The, Archers, The, Independent Producers
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:163 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu