•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Man Who Shot Liberty Valance (1962)

Čovek koji je ubio Libertyja Valancea (eng. The Man Who Shot Liberty Valance) je klasični vestern Johna Forda s Jamesom Stewartom, Johnom Wayneom i Lee Marvinom u glavnim ulogama. Film je nastao kao adaptacija kratke priče Dorothy M. Johnson.

Film počinje s pripremama za sahranu. Američki senator i njegova žena vratili su se u mali gradić Shinbone, Arizona. Novinar upita senatora zašto je došao sahraniti, očigledno, nikoga. Senator objašnjava i film se razvija kao flashback.

Ransom Stoddard (James Stewart) je tužilac koji veruje u zakon i red, ali odbija nositi oružje. Njegovo neugodno prijateljstvo s Tomom Doniphonom rezultuje neobičnim obostranim poštovanjem. Tom Doniphon (John Wayne) je revolveraš koji veruje kako zakon ne postoji i da mu treba samo pištolj u te svrhe. Doniphon i Stoddard imaju jako slab odnos: poštuju jedan drugog, ali nijedan nema vere u "moderni svet". Pomutnju unosi Hallie (Vera Miles), koju posećuju obojica, ali ne u prisustvu onog drugog. Doniphon čak blago zapreti Stoddardu, ali nijedan muškarac nije spreman odustati i događaj ne dovodi do određenog rezultata. Kako se film nastavlja, postaje jasno da Hallie preferira Stoddarda, a Doniphon biva ogorčen.

Kad u grad stigne odmetnik Liberty Valance (Lee Marvin), počinje da pravi nerede u saloonima i restoranima, plašeći ljude. Valance se boji samo jednog čoveka, Toma Doniphona. Počinje uživati u sramoćenju Stoddarda pred Hallie. Jednom prilikom, dok je pravio probleme u restoranu u kojem Stoddard radi honorarno, Liberty mu podmetne nogu, a Stoddardu ispadne odrezak. Priskače Doniphon i kaže mu kao je to bio njegov odrezak i naređuje Libertyju da ga podigne. Valance počne razmišljati kako bi mogao povući pištolj, ali ga Doniphonov čelični pogled zaustavlja u toj nameri.

Valance nastavlja maltretirati Stoddarda. Stoddard konačno shvata kako je jedino rešenje nasilno; Valance ga izaziva na dvoboj. Stoddard ne zna rukovati pištoljem i nema šanse protiv zloglasnog revolveraša Valancea. U dvoboju, Stoddard čudesno ubija Valancea, što izaziva nevericu među posmatračima.

Stoddard postaje "čovek koji je ubio Libertyja Valancea"...

Film je bio hit čim je premijerno prikazan u aprilu 1962. zahvaljujući klasičnoj priči i popularnim zvezdama, Johnu Wayneu i Jamesu Stewartu. 1963. je nominovan za Oscara u kategoriji najboljih kostima Edith Head i tako je postao jedan od retkih vesterna nominovanih za Oscara. Film je zadržao popularnost kroz prikazivanja na televiziji i kroz video klubove. Uz filmove Tragači i Moja draga Clementine, smatran je jednim od najboljih vesterna Johna Forda.

Žanr:drama, romansa, vestern
Godina:1962
Reziser:John Ford
Scenario: James Warner Bellah
Uloge:James Stewart, John Wayne, Vera Miles
Uzrast:UR
Award:3 osvojene
Studio: Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:123 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....