•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Message (1977)

Pod zastavom Muhammeda (en. Mohammad, Messenger of God naziv promijenjen u The Message za izdanje u SAD-u) je film Mustafe Akkada, koji govori o životu poslanika Muhammeda. Film je snimljen i na arapskom i na engleskom jeziku (arapski naziv je الرسالة--transkripcija: Ar Risalah), Mohammad, Messenger of God je uvod u ranu istoriju Islama. Iako je radnja filma fokusirana na Muhammeda, njegov lik nije prikazan u filmu, iz poštovanja prema islamskoj anikonističkoj tradiciji. U filmu, glumac bi pričao sa kamerom, kada bi glumio razgovor sa Muhammedom.

Akkad je naišao otpor u Hollywoodu pri snimanju filma o poreklu Islama, zbog toga je morao prikupljati novac izvan SAD-a. Film je snimljen u Libiji i Maroku. Dok je snimao film "Muhamed, Božiji poslanik" konsultovao se sa islamskim veroučiteljima i pokušao je iskazati poštovanje prema islamu i islamskom pogledu na prikazivanje života njihovog poslanika. On je taj film posmatrao kao način premošćivanja praznine između Zapadnog i islamskog sveta, iskazujući to u intervjuu 1976.

"Napravio sam ovaj film jer je to bila stvar lične prirode za mene. Osim produkcijske vrednosti filma, film ima i svoju istoriju, svoju intrigu i dramu. Osim svega toga mislim da je u tome bilo i nečeg ličnog. Kao musliman koji živi na Zapadu osetio sam da je moja dužnost i obaveza da kažem istinu o islamu. To je religija koja ima i više od 700 miliona sledbenika a o kojoj se tako malo zna da me to iznenađuje. Mislio sam da bih trebao ispričati priču koja gradi most prema Zapadu."

Upkos svemu neki bioskopi su ipak primali preteće telefonske pozive od onih koji su smatrali da film vređa islam zbog fizičkog prikazivanja Poslanika, iako se on ne prikazuje na platnu. 9. Marta 1977. grupa Crnih Muslimana koju je predvodio Hamas Abdul Khaalis okupirala je nekoliko zgrada u Washingtonu i privela 134 taoca. Njihovi postupci su bili povezani sa razmiricama među sektama u zajdnici Crnih Muslimana. Jedan od njihovih zahteva bilo je obustavljanje prikazivanja ovog filma. Jedan od terorista je naglasio da je želeo "garanciju celoga sveta da film neće nikada više prikazati" ili će pogubiti neke od zatočenika.

Akkad je ponudio da prikaže film tim teroristima i čak rekao da će ga spaliti ako ga oni i tada budu mrzili.

Film je nominovan za Oskara za najbolju muziku koju je komponovao Maurice Jarre.

Žanr:avantura, biografski, drama
Godina:1977
Reziser:Moustapha Akkad
Scenario: H.A.L. Craig, Tewfik El-Hakim
Uloge:Anthony Quinn, Irene Papas, Michael Ansara
Uzrast:PG
Studio: Filmco International Productions
Zemlja:Liban
Jezik:Engleski
Trajanje:177 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...