•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The NeverEnding Story (Die unendliche Geschichte) (1984)

Bastian (Barret Oliver) je maštovito je i osećajno dete koje je zbog toga često žrtva neshvatanja odraslih i zadirkivanja ostale dece. Bežeći pred grupom školskih nasilnika, Bastian se sklanja u knjižaru iz koje ukrade tajanstvenu knjigu o kojoj je trenutak pre razgovarao sa radnikom u knjižari. Zaključa se na školski tavan i počinje da čita priču o dečaku koji živi u svetu Fantazije. On je ratnik Atreyu (Noah Hathaway) koji mora da spasi bolesnu Caricu i celu Fantaziju od pretnje koja se zove Ništavilo i koja guta sve pred sobom. Atreyu kreće na mukotrpno putovanje kako bi spasio svoj svet, ali vremena je sve manje. U jednom trenutku Bastian shvata da je on deo te priče i da je dečak koga spominju kao spas - on sam.

Film je snimljen prema knjizi Unendliche Geschichte nemačkog pisca Michaela Endea, koga su neki skloni uporediti sa legendarnim autorom Gospodara prstenova Tolkienom. Nemačkom reditelju Wolfgangu Petersenu ovo je prvi američki film, a ulaznicu za Hollywood dobio je zahvaljujući oskarovskoj nominaciji za najboljeg reditelja za film Das Boot (1981), a imao je i par hit naslova i kasnije poput Air Force One, In the Line of Fire, The Perfect Storm ili Troy.

U vreme kada je nastao film ima jedinstvene specijalne efekte, brojne odlično napravljene izmišljene bajkovite likove i dopadljive scene. Zbog vizualne atraktivnosti i izuzetne maštovitosti predstavljao je veliki korak napred u žanru filma za decu. I poslednje, ali možda najvažnije, film ohrabruje decu na čitanje. Sva deca, ali i veći broj odraslih, uživaće u ovoj priči. Prema nekim anketama, ovaj film je među najlepšim dečjim fantastičnim filmovima svih vremena.

Žanr:avantura, drama, porodični
Godina:1984
Reziser:Wolfgang Petersen
Producent:Bernd Eichinger, Dieter Geissler, Bernd Schaefers
Scenario:Wolfgang Petersen, Herman Weigel
Uloge:Noah Hathaway, Barret Oliver, Tami Stronach
Uzrast:PG
Award:5 nagrada i 7 nominacija
Studio:Neue Constantin Film, Bavaria Studios, Westdeutscher Rundfunk (WDR)
Zemlja:Nemačka
Jezik:Engleski
Trajanje:102 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...