•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Searchers (1956)

Tragači (eng. The Searchers) je slavni američki vestern iz 1956. koga je režirao John Ford. Film govori o epskoj potrazi dvojica kauboja za devojkom otetom od Indijanaca i smatra se jednim od najboljih filmova kinematografije. Reditelji poput Martina Scorsesea i Georgea Lucasa ga smatraju najznačajnijim filmom 20. veka, dok ga je Entertainment Weekly proglasio 13. najboljim filmom svih vremena.

Teksas, 1868. Bivši južnjački vojnik Ethan Edwards, pesimistični usamljenik koji mrzi Indijance, se vratio iz građanskog rata i uputio na farmu svog brata Aarona negde u divljini. Ali idilu pokvari napad Indijanaca Komanča koji razore kuću, ubiju Aarona, njegovu suprugu i otmu njihovu decu Lucy i Debbie. Ali ostao je njihov usvojen sin Martin Pawley, koji je polu Indijanac, koji žarko želi krenuti na misiju spašavanja. Ethan ga isprva ne želi povesti jer je indijanskog podrekla, ali na kraju ipak popusti...

Film počinje sa vratima kuće otvorenim prema divljini, čime ta scena predstavlja vizuelni motiv uokvirenog prolaza između dva sveta – divljeg i civilizovanog, u kome vrede porodična pravila. Kada se glavni protagonista Ethan pojavi, u pozadini se čuje pesma „Lorena“, koja se navodno svirala tokom građanskog rata kada su vojnici napuštali svoje ljubavi, čime se suptilno naglašava da je Martha, supruga njegovog brata, mogla imati aferu s njim. Poput i većine westerna, i ovaj sadrži kauboje koji su, bez obzira da li su dobri ili zli, sledili strog kod časti (uvek govore istinu, nikada ne varaju, ljubazni su prema damama). Ethan je kompleksan lik – usamljen je ali ne pokazuje bratu da je ljubomoran na njegovu porodičnu idilu. Uz to je ciničan, egocentričan, pesimističan, povremeno zloban i otvoren je rasista prema Indijancima. Njegova potraga za nećakinjom Debbie simbolizira potragu za spašavanjem delića porodice koja se raspala. Kada sazna da se ona „stopila“ sa Indijancima isprva je planira ubiti, ali na kraju ju ipak prihvati kao svoj deo porodice. U zadnjoj sceni filma Ethan je uokviren od vrata kuće koja se zatvaraju, čime se simbolizira njegova izoliranost od sveta.

Kritičari su većinom izuzetno hvalili „Tragače“. Roger Ebert ga je čak stavio na svoju listu velikih filmova: „Izgleda da su „Tragači“ zapravo dva filma u jednom. Priča o Ethanu Edwardsu je mračna i usamljena, portet opsesije, i mi možemo videti u njoj Schraderovu inspiraciju za Travisa Bicklea u filmu „Taksista“. Indijanski poglavica Ožiljak je bio uzor svodniku Harveya Keitela u tom filmu, čiji western šešir i duga kosa prouzrukuju Travisa da ga nazove „Poglavicom“. Ethan ne voli Indijance i to otvoreno govori... U viziji „Tragača“ vidimo da se Ford, Wayne i sam Western uče na neobičan način da čovek koji mrzi Indijance više ne može biti nekompliciran junak“.

Phil Villarreal je bio vrlo zadovoljan: „Film za sva vremena“. Jeffrey M. Anderson je napisao: „Što se tiče priče, film je potpuno uspeo. Wayne daje izvrsnu ulogu... Ali „Tragači“ ne uspevaju pri upotrebi slabe muzike i detinjastog pokušaja humora“.

The Searchers je jedan od kultnih vestern filmova i svakako ga trebate pogledati.

Žanr:avantura, kaubojski
Godina:1956
Reziser: John Ford
Scenario: Frank S. Nugent
Uloge: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles
Award:1 osvojena
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:www.warnerbros.com
Jezik:Engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...