•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Shock Doctrine (2009)

Adaptirani dokumentarac snimljen prema kultnoj knjizi Naomi Klein razotkriva kako današnji kapitalizam deluje na cele nacije i njihovo osiromašivanje.

U knjizi 'Doktrina šoka' Naomi Klein optužuje američke i ostale kapitalističke moćnike da koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sistem u kojem se uz pomoć privatizacije i kresanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedince.

Ono po čemu je knjiga specifična jeste paralela između 'šok taktike' kod mučenja i šok taktike u ekonomskoj politici. Dobar primer za to su eksperimenti CIA-e sa elektroškovima, uskraćivanjem sna i izolacijom osumnjičenih, jer takva istraživanja dobro pokazuju kako se šokovima slama otpor zarobljenika i potčinjava tuđoj volji.

I kao što je posle mučenja pojedinac 'spreman' na saradnju, tako je i društvo nakon ratova, prirodnih katastrofa i terorističkih pretnji podložno manipulaciji. Moćnici onda mogu nametnuti svoje šok mere kojima se privatizuju javna dobra, otpuštaju ljudi, smanjuju nadnice i davanja i slično...

Žanr:dokumentarni
Godina:2009
Reziser:Mat Whitecross, Michael Winterbottom
Scenario:Naomi Klein
Uloge:Ewen Cameron, Janine Huard, Naomi Klein
Studio:Renegade Pictures
Zemlja:UK
Website:www.renegadepictures.co.uk
Jezik:Engleski
Trajanje:79 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...