•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Silence of the Lambs (1991)

Kad jaganjci utihnu (eng. The Silence of the Lambs) je američki triler Jonathana Demmea iz 1991. godine sa Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama. Temeljen je na romanu Thomasa Harrisa, njegovom drugom delu o dr. Hannibalu Lecteru, briljantnom psihijatru i kanibalu-serijskom ubici. U filmu, Clarice Starling, mlada agentica FBI-ja, poslata je zatvorenom Lecteru kako bi ga upitala za stručni savet u vezi hvatanja serijskog ubice, zvanog Buffalo Bill, koji otima žene i skida im kožu. Film je osvojio pet Oscara, uključujući onaj za najbolji film kao jedini horor film koji je osvojio glavnu nagradu.

Kritike su bile odlične, a posebno se to odnosilo na Anthonyja Hopkinsa i Jodie Foster. Roger Ebert je posebno naglasio "zastrašujuće sposobnosti" Hannibala Lectora.

Jonathan Demme osvojio je Oscara za najboljeg reditelja. Jodie Foster i Anthony Hopkins osvojili su Oscara za uloge Clarice Sterling i dr. Hannibala Lectera. Hopkinsova izvedba ostaje najkraća glavna uloga koja je osvojila Oscara, a Hopkins je proveo na ekranu nešto manje od 17 minuta. Osim toga, film je osvojio i Oscara za najbolji adaptirani scenarijo i najbolji film. Kad jaganjci utihnu je treći film koji je osvojio pet najprestižnijih Oscara (nakon filmova Dogodilo se jedne noći, 1934. i Let iznad kukavičjeg gnijezda, 1975.).
Od izlaska, film je bio meta kritika članova homoseksualne zajednice, koji su smatrali kako je to još jedan u nizu filmova u kojima se likovi homoseksualaca prikazuju negativno, u odsutnosti bilo kakvih pozitivnih osobina. Nakon objave mnogih nominacija, počele su kružiti glasine kako udruženja za prava homoseksualaca, kao što je Queer Nation, planiraju omesti direktan prenos dodele Oscara ako film dobije ijednu nagradu. Iako se nikakvi protesti te vrste nisu dogodili, glasine su dovele do raznih diskusija o seksualnim manjinama u medijima. U godinama nakon filma povećan je broj filmova koji su govorili o homoseksualnosti i sa homoseksualnim likovima, kao što je bio sledeći projekat reditelja Demmea, Philadelphia.

Film je osvojio i nagrade CHI i PEO za najbolji film, a proglašen je najboljim i u izboru američkih kritičara. 1991., Jonathan Demme bio je nominovan za Zlatni globus za režiju. 1992., Ted Tally je dobio nagradu Edgar za najbolji scenarijo. 1997. ga je Američki filmski institut uvrstio u popis 100 najboljih filmova u zadnjih 100 godina.

• Film se nalazi na 7. mestu Bravove liste 100 najstravičnijih filmova.
• Rečenica Hannibala Lectera "A census taker once tried to test me, I ate his liver with some fava beans and nice chianti" izabrana je kao 21. od 100 najboljih filmskih citata svih vremena.
• Naširoko parodirano Lecterovo siktanje nakon ove rečenice nije bilo u originalnom scenariju. Hopkins je to izveo radi šale, ali nije očekivao da će to Demme iskoristiti u konačnoj verziji.
• Hannibala Lectera je Američki filmski institut proglasio najboljim filmskim negativcem svih vremena.
• Clarice Starling je Američki filmski institut proglasio 6. najboljim filmskim junakom svih vremena.
• Lik agentice FBI-ja, Dane Scully, iz serije Dosjei X, inspirisan je likom Clarice Starling iz filma Kad jaganjci utihnu.
• Gene Hackman je trebao režirati film, ali se povukao jer nije uspeo naći glumca koji bi bio spreman da odglumi Hannibala Lectera, svi glumci koje je kontaktirao rekli su kako je lik preuznemirujući. Projekt je preuzeo Jonathan Demme, koji se odmah setio britanskog pozorišnog glumca Anthonyja Hopkinsa.
• Na iznenađenje mnogih, Hopkins je jako "zagrizao" za ulogu Lectera. Smatrao je kako je lik fascinantan, a ne uznemirujući, te nije uzeo Hannibala Lectera za ozbiljno.
• Demme je vidio Hopkinsa još 1981., u ulozi dr. Trevesa u filmu Čovek-slon, pa je rekao kako bi "intenzivne ljudske osobine i inteligencija" koje je Hopkins uneo u lik Trevesa bile savršene za Lectera. Hopkins do danas nije shvatio kakvu je vezu Demme video između dva lika.
• U sceni u kojoj se Clarice upoznaje sa Hannibalom u filmu, Foster je zapravo upoznala i samog Hopkinsa. Dvoje glumaca nikad nisu održali probu te scene. Kako nikad nije bilo probe, Hopkins nije znao naglasak Fosterove sve do te scene. Nakon što je otkrio kakav joj je naglasak, odlučio joj se rugati (što se može videti i u filmu). Ona je to u prvo vreme shvatila kao ličnu uvredu, ali mu se posle zahvalila na toj improvizaciji.

V.K.
Žanr:triler
Godina:1991
Reziser:Jonathan Demme
Scenario:Thomas Harris, Ted Tally
Uloge:Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn
Uzrast:R
Award:5 Oscara, 41 nagrada i 27 nominacija
Box office:273
Studio:Orion Pictures Corporation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...