•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Third Man (1949)

Ključna reč u ovom film noaru je atmosfera. Upravo atmosfera je ono što kreira tenzciju. Atmosfera je ono što fokusira priču. Atmosfera je, esencijalno, prava definicija film noar-a. A film „The Third Man“ reditelja Carol-a Reed-a je sasvim nekonvencionalan i najbolje oslikava upravo tu atmosferu.

Istinska zvezda u ostvarenju „The Third Man“ nije Joseph Cotten niti neko drugi od glumaca ili likova. To čak nije ni priča. To je prostor u kome je snimano. Sam film je sniman u celosti u posleratnom Beču na gotovo mračnom, sumornom i nestvarnom mestu i u isto takvom omamljujućem vremenu. Zgrade su razorene, svude su senke, mrak, a gotske građevine oslikavaju svaku scenu nekim gotovo nerealnom atmosferom.

Prira je takođe klasični film noar. Napisao ju je Graham Greene. Holly Martins je američki pisac petparačkih romana bez posla, koji dolazi u posleratni Beč kako bi radio za prijatelja iz detinjstva Harry-ja Lime-a. Međutim, čim on stigne, saznaje da je Lime preminuo i to, čini se, u nesreći. Isto tako, ono što svaki fan, film noir-a zna je i to da stvari nikada nisu onakve kakvim se čine, a kako Martins prodire dublje u slučaj prijateljevih poslova i njegove smrti, nailazi na veliki broj zanimljivih likova, koji menjaju svoje lojalnosti i naklonosti i prilaze novim stranama u gotovo svakoj sceni. Sam scenario je brilijantan – ima likove, dubinu, harizmu i bavi se temama lojalnosti, ljubavi i prijateljstva na interesantne i perspektivne načine.

Gluma je takođe sjajna. Josep Cotten je sjajno odigrao Holly Martins-a, a sporedni likovi poput Alida –e Valley i Trevor-a Howard-a su odlični. Ali, mora se priznati da neponovljiva gluma dolazi od neprevaziđenog Orson-a Welles-a koji je „stvorio“ Harry-ja Lime-a nakostrešenog i magnetski privlačnog čoveka koji je odjednom i u isti mah i harizmatičan i podao.

Mora se pohvaliti i odlična kinematografija Robert-a Krasker-a. Vizuelni efekti u filmu ne samo da oslikavaju na čaroban način atmosferu Beča, već to rade i na totalno nekonvencionalan način. Krasker koristi svetlo i senku na neprevaziđen način, dok likovi hodaju mračnim ulicama Beča, oni imaju ogromne senke na zidovima. Neponoljiva je i muzika na citri Anton-a Karas-a, tako da su najuspešnije kombinacije slike i zvuke.

Na kraju, za svaki film – noir, je važna atmosfera, a upravo ona ostvarenju „The Third Man“-u daje najveću snagu. Svi individualni elementi u filmu zajedno kreiraju atmosferski i tematski kompleksnu priču koja majstorski prosto proganja gledaoca. „The Third Man“ je jedan od kultnih filmova koji jednostavno morate pogledati i uživati.

Žanr:film - noir, misterija, triler
Godina:1949
Reziser:Carol Reed
Scenario:Graham Greene
Uloge:Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli
Uzrast:NR
Award:Oskar
Box office:596.000 USD
Studio: London Film Productions
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...