•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Theodoros Angelopoulos (1935–2012)

Teodoros Angelopulos (grč. Θεόδωρος Αγγελόπουλος), poznat i kao Teo Angelopulos (27. april 1935. - 24. januar 2012.) je bio grčki filmski režiser, scenarista i producent, dobitnik brojnih filmskih nagrada na festivalima širom sveta.

Angelopulosa smatraju klasikom grčkog intelektualnog filma koji je zahvaljujući njemu postao poznat i svetskoj javnosti. Počeo je sa kratkometražnim filmovima 1963. i na početku se uglavnom bavio istorijom Grčke, kao u trilogiji „Dani 1936” iz 1972, „Putujući glumci” 1975. i „Lovci” 1977, kroz koje prikazuje noviju grčku istoriju. Kasnija ostvarenja, koja su mu donela i svetsku slavu, bavila su se kako grčkom mitologijom, tako i savremenim političkim temama.

Bio je jedan od članova žirija na 28. Berlinalu 1978. godine.

U bogatoj karijeri koja je trajala četrdeset godina dobio je brojna priznanja, od kojih je svakako najveća Zlatna palma na Kanskom filmskom festivalu za film „Večnost i jedan dan” 1998. godine.

Dobijao je nagrade i na Berlinskom forumu, Mostri, Japanu. Eksperimentalni film „Aleksandar Veliki” dobio je 1980. nagradu „Zlatni lav” u Veneciji, dok je za „Predeli u magli” dobio srebro na Vencijanskom festivalu 1988. „Prekinuti korak rode” 1991. nagrađen je u Bolonji i na festivalu u Sidneju. Za film „Pogled Odiseja” pripala mu je posebna nagrada kritike na Kanskom festivalu 1995.

Posle osvajanja „Zlatne palme” u Kanu 1995. za film „Večnost i jedan dan”, čuveni grčki režiser skrenuo je na sebe pažnju i filmovima, „Plačući lug”, „Prašina vremena” snimljen 2008. i „Nevidljivi svet” 2011. Britanski filmski kritičari Derek Malkolm i Dejvid Tomson su Angelopulosa proglasili za jednog od najvećih svetskih režisera.

Pravnik po obrazovanju, Angelopulos je radio i kao novinar i filmski kritičar, bio je osnivač časopisa „Savremeni film”. Bio je počasni profesor Briselskog univerziteta, i Univerziteta u Eseksu, Nantera u Parizu. Njegov prepoznatljiv stil bili su lagani, dugi kadrovi, epizode praćene naracijom kao što je, recimo, njegov film „Putujući svirač”, scene dovedene do perfekcije.

Tokom snimanja filma „Drugo more“ u Pireju, na njega je prilikom prelaska ulice naleteo motocikl i naneo mu teške telesne povrede. Preminuo je od posledica udesa 24. januara 2012. godine. Očevici kažu da se sve odigralo u sekundu: 77-godišnji Angelopulos je u sumrak, negde oko 19 časova prelazio kolovoznu traku prometne saobraćajnice u južnom predgrađu kako bi nešto objasnio glumcima kada je na njega naleteo motor. Režiser je odmah prevezen u bolnicu ali su povrede bile vrlo teške i lekari koji su se za njegov život borili nekoliko sati, nisu uspeli da ga spasu.


Filmografija - režiser:
2013 The Other Sea (in production)
2012 Mundo Invisível (segment "Céu Inferior")
2008 The Dust of Time
2007 To Each His Own Cinema (segment "Trois Minutes", as Théo Angelopoulos)
2004 Trilogy: The Weeping Meadow
1998 Eternity and a Day
1995 Lumière and Company (Documentary) (as Theo Angelopoulos)
1995 Ulysses' Gaze
1991 The Suspended Step of the Stork
1988 Landscape in the Mist
1986 The Beekeeper
1984 Voyage to Cythera
1983 Capitali culturali d'Europa (TV Series) (1 episode)
- Athina, epistrofi stin Akropoli (1983)
1981 Oi reporters (TV Series) (1 episode)
- Chorio ena, katikos enas (1981)
1980 Alexander the Great
1977 The Hunters
1975 The Travelling Players
1972 Days of 36
1970 Reconstruction
1968 Broadcast (Short)
1965 Forminx Story (uncredited)

Filmografija - scenarista:
2013 The Other Sea (screenplay) (in production)
2012 Mundo Invisível (segment "Céu Inferior")
2008 The Dust of Time (writer)
2004 Trilogy: The Weeping Meadow (idea) / (screenplay)
1998 Eternity and a Day (idea and scenario)
1995 Ulysses' Gaze (screenplay)
1991 The Suspended Step of the Stork (idea)
1988 Landscape in the Mist (story)
1986 The Beekeeper
1984 Voyage to Cythera (idea) / (screenplay)
1983 Capitali culturali d'Europa (TV Series) (written by - 1 episode)
- Athina, epistrofi stin Akropoli (1983) ... (written by)
1980 Alexander the Great
1977 The Hunters
1975 The Travelling Players
1972 Days of 36 (writer - as Thodoros Angelopoulos)
1970 Reconstruction
1968 Broadcast (Short) (writer)

Filmografija - producent:
2004 Trilogy: The Weeping Meadow (producer)
1998 Eternity and a Day (producer)
1997 Port Djema (associate producer)
1995 Ulysses' Gaze (producer)
1991 The Suspended Step of the Stork (producer)
1988 Landscape in the Mist (producer)
1986 The Beekeeper (producer)
1984 Voyage to Cythera (producer)
1983 Capitali culturali d'Europa (TV Series) (producer - 1 episode)
- Athina, epistrofi stin Akropoli (1983) ... (producer)
1977 The Hunters (producer)
1968 Broadcast (Short) (producer)

Filmografija - glumac:
2010 Hitler in Hollywood
2006 Mr. Lumière... I Am Back
1996 Pros tin elefteria
1974 Kierion
1970 Reconstruction
1970 My Usual Dream (Short)
1969 Robbery in Athens
1966 Zitima synitheias (Short)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Film 'The Hitman's Bodyguard' na vrhu američkog box officea
Razvode se glumci Chris Pratt i Anna Faris
The kiling of sacred deer (2017) - uskoro
Istorijska drama o kraju jedne imperije
Margot Robbie i Domhnall Gleeson u životnoj drami o autoru...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš za period od 17. do 23....
Neko će umreti da bi drugi mogli da žive
Repertoar bioskopa Vilin grad od 17. do 23. avgusta
Film 'Mama Mia! idemo ponovo' danas počeo sa snimanjem
Leonardo Dikaprio će glumiti čoveka po kome je dobio ime
Komičar Džeri Luis preminuo u 91. godini
Robert Pattinson potrošio stotine dolara lažnog novca...
Čuvene Hičkokove 'Ptice' postaju serija
Forbes objavio listu najplaćenijih glumica
Nova epizoda 'Game Of Thrones' - Zima je konačno stigla
Repertoar bioskopa Vilin grad od 24. do 30. avgusta
Počela prodaja kompleta karata za 'Filmske susrete'
Julia Roberts i Owen Wilson će nadahnuti mnoge u dirljivom...
Katy Perry i Orlando Bloom ponovo zajedno nakon pet meseci...
Intrigantno i jezivo - pogledajte trejler za...
OTKAČENE TRUDNICE - LADIES NIGHT U BIOSKOPU VILIN GRAD
Prvi trejler igranog filma Princ Rastko Srpski
Rani audio radovi dizajnera Dejana Kršića uskoro na...
Helen Hunt i Matthew Carnahan raskinuli nakon 16 godina veze
Kineski blockbuster za dve nee delušao među 100...
Počinje 41. Festival filmskog scenarija
Žena poginula na snimanju filma 'Deadpool 2'
Zavodnica Margot Robbie neprepoznatljiva u ulozi kraljice...
Disney raskida ugovor s Netflixom i pokreće vlastitu...
Enigma zvana Peter Handke