•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Topaz (1969)

Topaz je film Alfreda Hitchcocka iz 1969. godine. To je njegov 51. film, a nastao je po istoimenom romanu Leona Urisa (scenarista je bio Samuel A. Taylor). Priča je smeštena u razdoblje kubanske krize, a pretežno opisuje doživljaje francuskog špijuna koji se upušta u istraživanje hladnoratovske političke zavere.

Kada sovjetski obaveštajac krene na Zapad s porukom o tajnom sovetsko-kubanskom paktu i postojanju "krtice" unutar redova francuske obaveštajne agencije, CIA-in agent Michael Nordstrom (John Forsythe) traži pomoć agenta Andréa Devereauxa (Frederick Stafford) i nagovara ga da ide sa svojom ćerkom Michèle (Claude Jade) na medeni mesec s novinarom Françoisom Picardom (Michel Subor). André prihvata, ali njegova supruga Nicole (Dany Robin) brine se za njega.

Kada se domogne nekih papira koje je imao Kubanac Rico Parra (John Vernon), Deveraux odlazi na Kubu posetiti svoju ljubavnicu Juanitu de Cordobu (Karin Dor), koja je tajno povezana s tajnom kriminalnom organizacijom, a u drugom smislu je povezana baš sa Parrom. Parra to sazna i ubije Juanitu, a Deveraux se vraća u Pariz, gde pokušava rešiti problem "krtice". U međuvremenu, Michèl pokušava pomiriti roditelje.

Nicole, nakon što ju je suprug varao na Kubi, vara njega s vođom špijunske grupe "Topaz", Jacquesom Granvilleom (Michel Piccoli), koga poznaje još iz Pokreta otpora. François ide saznati ko je "Topaz" tako što ispituje NATO-vog službenika Henrija Jarra (Philippe Noiret). Michèle ubrzo nađe mrtvog Jarra, a François je nestao. François se kasnije vraća sa crtežom Jarrea, koga Nicole prepozna. Ona tada kaže Andréu da je Granville vođa "Topaza".

Originalni kraj je trebao biti dvoboj Andréa i Jacquesa, ali publici se taj kraj nije sviđao. Hitchcock je snimio novu verziju kraja u kojoj Jacques beži, ali ni taj kraj nije dobro prihvaćen od strane publike.

Film nije baš dobro prihvaćen od strane publike i kritičara za Hitchcockov standard. Hitchcock je menjao scenario malo pre početka snimanja, a distributer Universal Pictures zahtevao je drugačiji kraj nego onaj koji je želio Hitchcock. Za ovaj film Hitchcock je angažovao francusku 19-ogodišnju glumicu Claude Jade iz Truffautovog filma Ukradeni poljubac. Ona i Dany Robin filmu su trebale dati glamur.

Kao i u svakom od svojih filmova, Hitchcock ima barem jedan kameo nastup. U ovom filmu može se videti na aerodromu kako sedi u invalidskim kolicima koja gura medicinska sestra.

Žanr:triler
Godina:1969
Reziser:Alfred Hitchcock
Scenario: Leon Uris
Uloge:Frederick Stafford, Dany Robin, John Vernon
Uzrast:PG
Award:3 osvojene
Studio: Universal Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:143 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....