•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

United 93 (2006)

Utorak, 11. septembra 2001. godine. Na aerodromu Newark uobičajena, savršeno kontrolisana gužva. Svi avioni poleću na vreme i na nebu je sve mirno. U 6 sati i 43 minuta poleteo je avion United 93 za San Francisco. Pratimo ulazak putnika, kome je prehodilo pomno praćenje jednog od njih, i pakiranje razdvojenih delova eksplozivne naprave. U aerodomskoj čekaonici među običnim putnicima sede i četvorica koje prepoznajemo kao one koji su se pripremili za otmicu. Tek nekoliko sati kasnije kontrolor leta u slušalicama začuje nejasan glas koji kaže: "avioni su oteti". U prvo vreme niko ne zna ništa, a vanredne vesti na CNN-u oko 10 sati deluju nestvarno poput naučno-fantastičnog filma. Nemi od šoka, svi zaposleni u kontroli leta šutke gledaju kako jedan od Twin Towera odednom ima veliku rupu iz koje izbija dim, i saznaju da se u zgradu zabio "manji avion". I dok kamere idalje prate Kule bliznakinje, pojavljuje se još jedan avion i zabija se u drugi toranj. Nakon prvog šoka, postalo je jasno da se radi o samoubilačkoj misiji, a panika i strah porasli su kad se preko kontrole leta čuje da su oteta još dva aviona, jedan od njih je i United 93...

Kao što je poznato, taj dan napadnut je i Pentagon, a pretpostavlja se da je cilj četvrtog aviona bila Bela kuća. Zahvaljujući domišljatosti i hrabrosti putnika, jedino taj avion nije postigao cilj. Na žalost, svi članovi posade, putnici i otmičari poginuli su. O tim su hrabrim ljudima iste godine snimljena dva filma, televizijski, "Flight 93", koji je bio nominovan za nagradu Emmy kao najbolji film i za režiju, i kino bioskopski Petera Greengrassa, "United 93", koji je bio nominovan za Oscara za režiju i montažu. Radnja filma dešava se u stvarnom vremenu, a režiran je tako da ga gledamo kao napet dokumentarni film, izuzetno je suzdržan i ekonomičan u dijalozima, režiji i kameri, potpuno realistično dočarava situaciju na aerodromu, u kontroli leta i u avionu. Posvećen je hrabrim putnicima i članovima posade.

Glumački ansambl deluje celovito kao i čitav film i gotovo je nebitno nabrajati pojedinačne likove i uloge. Stoga je među brojnim nagradama što ih je film osvojio, glumački ansambl nagrađen zajedničkom nagradom. Osim nominacije za Oscara, film je osvojio 19 svetskih nagrada, a većina je pripala Peteru Greengrassu za režiju. Film je proglašen najboljim britanskim filmom 2006. godine, u Irskoj je poglašen najboljim stranim filmom, a tu su mu titulu dodeli i filmski kritičari New Yorka, Bostona, Kansasa, Los Angelesa, Chicaga itd.

Žanr:krimi, drama, istorijski
Godina:2006
Reziser:Paul Greengrass
Scenario:Paul Greengrass
Uloge:David Alan Basche, Olivia Thirlby, Liza Colón-Zayas
Uzrast:R
Award:24 osvojenih
Studio: Universal Pictures
Zemlja:France
Website:www.universalpictures.com
Jezik:Engleski
Trajanje:111 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila