•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Valter brani Sarajevo (1972)

Valter brani Sarajevo ratni je film Hajrudina Krvavca iz 1972. godine, uz Bulajićevu Bitku na Neretvi verovatno najpoznatiji i najpopularniji film partizansko-ratne tematike snimljen u socijalističkoj Jugoslaviji.

Uloga Valtera kao lika slobodna je interpretacija biografije stvarnog antifašističkog borca i narednika sarajevskih ilegalaca u Drugom svetskom ratu, Vladimira Perića Valtera, koji je bio i jedan od pripadnika obaveštajnih službi bivše Jugoslavije.

Sarajevo 1944. godine. Potstaknuti gubitkom Beograda i prodorom sovjetske vojske i partizana, čelnici nemačke vojske na Balkanu pokreću operaciju Laufer, čiji je cilj dovesti gorivo vojnim vozilima radi početka povlačenja u Nemačku. Ali, prvo moraju onesposobiti sarajevski pokret otpora koji predvodi misteriozni ilegalac Valter. Dok nemački obaveštajac Kondor (Dragomir Gidra Bojanić) ulazi u pokret otpora izdavajući se za Valtera, pravi Valter otkriva nemački plan. U Sarajevo stižu ilegalci na čelu s misterioznim Pilotom (Velimir Bata Živojinović) sa zadatkom da otkriju Kondora.

Film je pogledalo oko milijardu i po gledaoca. Taj broj svakako može zahvaliti velikoj popularnosti u Kini, gde navodno postoji i pivo Valter sa slikom Bate Živojinovića na etiketi.

Žanr:ratni
Godina:1972
Reziser:Hajrudin Krvavac
Scenario:Đorđe Lebović
Uloge:Velimir 'Bata' Živojinović, Rade Marković, Ljubiša Samardžić
Studio: Bosna Film
Zemlja:Jugoslavija
Jezik:Srpski
Trajanje:133 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila