•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Vladan Živković

Vladan Živković, rođeni Beograđanin (1941), jedan je od onih glumaca čije lice prepoznaju svi, od zagriženih filmofila, pa sve do onih koje umetnost uopšte ne zanima. Izuzetno cenjen među kolegama, sadašnji je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije; već duže vreme angažovan je i u organizaciji Filmskih susreta u Nišu.

Učio je glumački zanat u klasi sa Gojkom Šantićem, Mirom Peić i Tanasijem Uzunovićem, a tokom studija na Akademiji družio se, između ostalih, i sa Draganom Nikolićem (takođe studirao u to vreme, klasu ispred Živkovića) i Milenom Dravić (tada već poznatom glumicom). Zajedno sa Gagom igrao je na sceni amaterskog “Krsmanca” i posle jedne predstave prišao im je legendarni Žika Pavlović, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca sa naših prostora. Iako su još uvek bili na studijama, svojim talentom privukli su pažnju poznatog reditelja koji je poželeo da ih vidi u svom novom projektu.

Pavloviću su za ovaj film bili potrebni neafirmisani glumci, nova lica – Gaga i Vladan pokazali su se kao savršen izbor.

Jedan od najboljih srpskih filmova do današnjeg dana, drama “Kad budem mrtav i beo” (1967) lansirala je briljantnog Dragana Nikolića u glumačku orbitu. Ondašnja jugoslovenska publika prvi put je na velikom platnu pratila glavnog junaka koji nije uzorni omladinac, partizan na liniji revolucije ili udarnik u železari, već suprotno – sitan lopov i neradnik, lažov bez ikakvog talenta, vrline.Vladan Živković upečatljivo je odigrao ulogu Bubrega, jednog iz plejade marginalaca u ovom remek-delu jugoslovenskog “crnog talasa“.

Džimi Barka i njegovo putešestvije oduševili su kritiku širom sveta ali se ovdašnjem režimu nisu nimalo dopali. Na sreću, film nije “strpan” u bunker, već je, zahvaljujući hvalospevima sa svih strana nekako stigao do najšireg auditorijuma. Direktno inspirisan Pavlovićevim remek-delom, Džon Šlezinger je već sledeće godine snimio “Ponoćnog kauboja” (sa Dastinom Hofmanom i Džonom Vojtom) i pokupio nekoliko Oskara, među kojima i priznanje za najbolji film godine.

Po završetku studija na Akademiji, Živković je dobio stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Međutim, u teatru se nije naigrao – jednom je ispričao kako mu je tadašnji upravnik postavio ultimatum: ako misli da bude “filmadžija“, za njega ne može biti mesta u ansamblu novosadskog pozorišta. Mladić se nije mnogo dvoumio, rad na filmu zavoleo je na prvi pogled, snimajući sa Žikom Pavlovićem i tako je počela karijera jednog od naših najpoznatijih epizodista.

Naš poznati pesnik Miroslav Mika Antić kasnih šezdesetih napisao je filmski scenario inspirisan dramatičnim događajima u Vojvodini, u prvim godinama posle oslobođenja – reč je o (nasilnoj) kolektivizaciji, “čizmašima” i njihovom teroru, prinudnom otkupu i otporu vojvođanskih paora, a na takve teme ondašnja vladajuća elita nije gledala sa odobravanjem, najblaže rečeno. Uprkos svemu, Mika Antić je, u dvostrukoj ulozi scenariste i reditelja, uspeo da realizuje “Doručak sa đavolom” (1971), stilski i zanatski ne baš koherentnu ali upečatljivu dramu. U glavnoj ulozi pojavio se Bata Živojinović, a Vladan Živković ostvario je izvanrednu rolu mladog poručnika Milana, rame uz rame sa Gidrom Bojanićem.

Vladan je svojom pojavom i glumom privukao pažnju i pojedinih inostranih filmskih autora; samo tokom 1973. godine Živković se pojavio u dve engleske koprodukcije, prvo u ostvarenju “Dve žene“, a odmah zatim i u drami po motivima romana Grejema Grina “Engleska me je stvorila“. Tu je mladi glumac igrao rame uz rame sa Majklom Jorkom i Piterom Finčom, tadašnjim zvezdama britanske kinematografije. Zanimljivo je da je u oba pomenuta filma Vladan tumačio uloge – Nemaca!

Sa Piterom Finčom ostaje u kontaktu i posle rada na filmu, a nešto kasnije Finčov agent u Londonu pristaje da zastupa i Vladana, kome se tako otvara i mogućnost da povremeno zaigra u stranim produkcijama. Četiri godine kasnije, Živković dobija malu ulogu i u poznatoj ratnoj epopeji “Gvozdeni krst” (1977) američkog velikana Sema Pekinpoa. Tu je igrao pored Džejmsa Koburna, Maksimilijana Šela i legende američkog filma, Džejmsa Mejsona. Odmah potom sledi i pojavljivanje u opskurnom zombi hororu “Dark Echoes“, američko-jugoslovenskoj koprodukciji.

Tokom sedamdesetih godina Živković snima bez predaha, po pet, šest projekata u sezoni. Hoće ga svi – Žika Pavlović, Zdravko Randić, Dejan Karaklajić, Goran Marković, Miomir Stamenković, Zdravko Velimirović, Goran Paskaljević… Vladan igra vozača hladnjače u “Specijalnom vaspitanju“, gastarbajtera koji novajlijama drži “kurs” švedskog u “Čuvaru plaže u zimskom periodu“, partizanskog borca u filmovima “Vrhovi Zelengore” i “Devojački most“, konobara u “Dvoboju za južnu prugu“, radnika u klanici u komediji “Tigar“, komandanta brigade u “Sutjesci“, policijskog inspektora u krimiću “Pozorišna veza“… Njegove filmske uloge ovako bi mogli da nabrajamo u nedogled.

Osamdesetih godina prošlog veka Vladan je igrao i u velikim TV koprodukcijama – najveće dve bile su serije “Musolini” (sa oskarovcem Džordžom Skotom u naslovnoj ulozi) i “Rat i sećanja” (sa Robertom Mičamom). Živković je često isticao da su svi ti veliki glumci sa kojima je imao priliku da snima i da se druži uglavnom neposredni, opušteni i sasvim obični ljudi.

Upravo takve, neposredne i sasvim obične, tzv. male ljude Živković je najčešće glumio. I površni osvrt na njegovu prebogatu filmografiju otkriva jednu zanimljivost – Vladan gotovo nikada nije tumačio negativce, loše momke; njegovi su likovi dobre ćudi, često duhoviti i druželjubivi, pa čak i onda kada su u pitanju uloge oficira, čuvara, inspektora.

Vladan Živković snimao je takoreći bez odmora, išao je iz uloge u ulogu, iz filma u film. Samo tokom 1982. godine pojavio se u osam igranih filmova, ne računajući televizijske angažmane. Neretko je radio i na dva, tri projekta istovremeno, baš kao npr. Bata Živojinović ili recimo, legendarni Preža Milinković. Uprkos tolikom broju filmova, Vladana su glavne role uporno zaobilazile. Vremenom, stekao je svojevrsni oreol “večitog” epizodiste i tako je ostalo do današnjih dana.

Za sebe kaže da je čovek “starog kova“, Beograđanin koji voli da sluša šlagere, Arsena i Gabi ali i klasičnu muziku. Sve novokomponovano mu nikako ne prija. Poslednjih godina aktivan je u Udruženju filmskih glumaca, a uloge i filmovi ga, nažalost, sve češće mimoilaze.

U filmskoj karijeri dugoj četiri decenije Živković je ovekovečen na celuloidnoj traci u više od 70 igranih filmova! Kada se tome dodaju i brojne uloge u domaćim TV serijama i dramama, ta brojka stiže do 130 uloga! Pre tri godine odigrao je malu ulogu čuvara u TV seriji „Montevideo, bog te video“ i to je, do ovog trenutka, njegovo najskorije pojavljivanje ispred kamere. Želim da verujem i nadam se da ćemo Vladana gledati i u nekim budućim filmovima.

Filmografija:

1960.-te
1967. Kad budem mrtav i beo

1970.-te
1971. Doručak sa đavolom
1972. Pogibija
1972. Građani sela Luga
1972. Tragovi crne devojke
1973. Two Women
1973. Sutjeska
1973. Opasni susreti
1973. England Made Me Hajnrih
1974. Kapelski kresovi
1974. Zašto je pucao Alija Alijagić
1975. Naivko
1975. Dečak i violina
1975. Đavolje merdevine
1976. Povratak otpisanih
1976. Sve što je bilo lepo
1976. Spiritisti
1976. Vrhovi Zelengore
1976. Devojački most
1976. Čuvar plaže u zimskom periodu
1977. Presuda
1977. Pas koji je voleo vozove
1977. Ljubavni život Budimira Trajkovića
1977. Cross of Iron
1977. Specijalno vaspitanje
1977. Više od igre
1977. Hajka
1978. Stići pre svitanja
1978. Dvoboj za južnu prugu
1978. Tamo i natrag
1978. Kvar
1978. Tren
1978. Lude godine
1978. Tigar
1978. Vučari Donje i Gornje Polače
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Poslednja trka
1979. Slom
1979. Radio Vihor zove Anđeliju
1979. Prva srpska železnica
1979. Drugarčine
1979. Trofej

1980.-te
1980. Hajduk
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića
1980. Pozorišna veza
1980. Vruć vetar
1980. Rad na određeno vreme
1980. Poseban tretman
1981. Laf u srcu
1981. Čovek koji je pojeo vuka (TV)
1981. Poslednji čin
1981. Sok od šljiva
1981. Lov u mutnom
1981. Svetozar Marković
1981. Široko je lišće
1981. Šesta brzina
1981. Vojnici
1982. Idemo dalje
1982. Španac
1982. Savamala
1982. Tesna koža
1982. Moj tata na određeno vreme
1982. Nedeljni ručak
1982. Priče iz radionice
1982. Variola vera
1982. Twilight Time
1983. Kamiondžije 2
1983. Još ovaj put
1983. Zadah tela
1983. Mahovina na asfaltu
1983. Karađorđeva smrt
1983. Le Prix du danger
1983. Stepenice za nebo
1984. Otkos
1984. O pokojniku sve najlepše
1984. Opasni trag
1984. Balkanski špijun
1984. Vojnici (film)
1984. Kraj rata
1984. Banjica (TV serija)
1985. Jedna polovina dana
1986. Sekula i njegove žene
1986. Divlji vetar
1986. Razvod na određeno vreme
1987. Čovek u srebrnoj jakni
1987. Lager Niš
1987. Mesto susreta Beograd
1987. Bolji život
1988. Ortaci
1988. Portret Ilije Pevca
1988. Suncokreti
1987-1988. Vuk Karadžić
1988. The Great Escape II: The Untold Story
1988. War and Rememmbrance
1988. Četrdeset osma — Zavera i izdaja
1989. Pursuit

1990.-te
1990. Zaboravljeni
1990. Bolji život 2
1991. Sekula se opet ženi
1991. Original falsifikata
1991. Šaran
1991. Noć u kući moje majke
1992. Crni bombarder
1992. Juriš na skupštinu
1992. Prvi put s ocem na jutrenje
1993. Puh
1993. Ruski car
1993. Roda
1993. Tri karte za Holivud
1993. Srećni ljudi
1994. Goli život
1994. Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1994)
1995. Nasleđe
1995. Treća sreća
1995. Znakovi
1996. Ćao inspektore 5
1997. Gore dole
1998. Porodično blago

2000.-te
2002. Zajedničko putovanje
2004. Tragom Karađorđa
2005. Stvar srca
2006. Sinovci
2007. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)
2006-2007. Seljaci krca
2008. Bledi mesec
2008. Gorki plodovi
2009. Jesen stiže, dunjo moja (TV serija)

2010.-te
2012. Montevideo, Bog te video! (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 22. do 28. juna
La fille de Brest (2016) - uskoro
Grozan ja 3 - Premijerno u bioskopu Vilin Grad
U pripremi nastavak filma Wonder Woman
Aplikacija Blanket - za ljubitelje dobrih filmova
The Girl with All the Gifts (2016) (2016)
Jack Goes Boating (2010) (2010)
The Hitman’s Bodyguard (2017) - uskoro
Perfetti sconosciuti (2016) - uskoro
The Emoji Movie (2017) - uskoro
Johnny Depp se izvinio zbog šale o ubistvu Trumpa: Samo...
Preminuo Bogoljub Mitić Đoša
Najveći porodični spektakl - Disney on Ice ponovo u...
Atomic Blonde (2017) - uskoro
Afterimage (2016) - uskoro
Filmovi i koncerti za Svetski dan muzike
Poziv za kratke eksperimentalne filmove na temu Vidovdana
Holivud stigao u Beograd na premijeru 'Čudesne žene' u...
Berlin Alexanderplatz (1980) (1980)
'Grozan ja 3' izazvao oduševljenje publike na premijernim...
Kristen Stjuart u jedinstvenoj ulozi
Projekcija nagradjenog filma Gora u Domu omladine Beograda
Specijalne filmske projekcije na Kolarcu povodom Svetskog...
DEV9T stvara dalje, dođite u Ciglanu!
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 15. do 21. juna
Ron Howard će režirati film o Han Solu, junaku iz Ratova...
Objavljen prvi trailer za 'Pitch perfect 3'
Nocturama (2016) - uskoro
Danas počinje Ravno Selo Film Festival
Ladies night u bioskopima Cineplexx