•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Walt Disney

Walter Elias "Walt" Disney (Chicago, 5. decembra 1901. - Los Angeles, 15. decembra 1966.), američki crtač animiranog filma i producent.

Jedna od najprosperitetnijih i najmoćnijih ličnosti svetskog filma, Walt Disney je nesumnjivo najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma.

Na školovanju u Kansasu upoznao je Uba Iwerksa, s kojim je osnovao kompaniju. Međutim, kompanija je ubrzo propala, pa su saradnici sreću odlučili da iskušaju u Hollywoodu. Alice Comedies, serija o devojčici koja putuje u svet animiranih likova, i Oswald the Lucky Rabbit su im doneli uspeh, ali 1928. su njihovi distributeri M. J. Winkler i Charles Mintz prisvojili prava na lik zeca.

Nije prošlo puno vremena do nastanka novog animiranog junaka. Rezultat Disneyjevog crtanja na povratku kući, u vozu, bio je Miki Maus.

1934. je godine počeo je da radi na svom prvom dugometražnom filmu. Uprkos sumnjičavosti Hollywooda Snežana i sedam patuljaka osvojila je publiku i 8 Oscara, ali pokrenula novi talas u filmskoj industriji. Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnova ružica, Knjiga o džungli i ostali dugometražni animirani filmovi stvarani u svakim danom sve poznatijem i većem Disneyjevom studiju i pridobivali su gledaoce širom sveta.

Da bi povećao prihode, Disney je osnovao vlastitu distributersku kompaniju, a 1954. je počeo da proizvodi i TV seriju. 1955. je izgradio zabavni park "Disneyland" u Kaliforniji, jednu od najvećih turističkih atrakcija Sjedinjenih Država. Kasnije, 1971., njegovi su naslednici sagradili još veći park u Orlandu na Floridi.

Osvojio je sveukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu