•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Yankee Doodle Dandy (1942)

Yankee Doodle Dandy je biografski film Michaela Curtiza iz 1942. o zabavljaču Georgeu M. Cohanu s Jamesom Cagneyjem, Joan Leslie, Walterom Hustonom, Richardom Whorfom, Irene Manning, Georgeom Tobiasom, Rosemary DeCamp i Jeanne Cagney.

Pesma "Yankee Doodle Dandy" bila je Cohanov zaštitni znak, patriotska imitacija stihova i melodije stare pesme iz Američkog rata za nezavisnost, "Yankee Doodle". Osim ove, u filmu se pojavljuju i druge Cohanove pesme kao što su "Give My Regards to Broadway", "Harrigan", "Mary's a Grand Old Name", "You're a Grand Old Flag" i "Over There".

Cagney je bio prikladan izbor za ulogu, kao još jedan Amerikanac irskih korena koji je takođe bio pevač i plesač u svojoj ranoj karijeri. Njegova jedinstvena i naizgled čudna prezentacija polu-pevanja i polu-recitovanja pesama podsećala je na stil koji je i sam Cohan koristio. Novine su u to vreme izveštavale da je Cagney namerno hteo imitirati Cohanov stil s kombinacijom pesme i plesa, ali glumiti u svom uobičajenom stilu. Iako je reditelj Curtiz bio slavan kao šef, glumcima je dao i dosta slobode.

Iako je dosta biografskih detalja iz filma izmišljeno u holivudskom stilu (kao što je ispuštanje činjenice da se Cohan razveo i ponovno oženio), posebna je pažnja pridana da setovi, kostimi i plesni koraci budu originalni. U tome je puno pomogao Cohanov bivši saradnik Jack Boyle, koji je dobro poznavao njegove produkcije. Boyle se i pojavio u filmu u nekim plesnim skupinama.

Film je osvojio Oscare za najboljeg glavnog glumca (James Cagney), najbolju muziku i najbolji zvuk. Nominovan je za najboljeg sporednog glumca (Walter Huston), najboljeg reditelja, najbolju montažu, najbolji film i najbolju originalnu priču.

Film je 1998. završio na 100. mestu 100 najboljih filmova svih vremena u izboru Američkog filmskog instituta. 2006. je proglašen 18. najboljim mjuziklom u istoriji. Na popisu 100 najboljih citata Instituta, Cagneyjev, "Moja majka vam zahvaljuje. Moj otac vam zahvaljuje. Moja sestra vam zahvaljuje. I ja vam zahvaljujem.", je završio na 97. mestu.

Popularan je postao mit, koji je u najmanju ruku iskrivljena istina, da je film napisan kao odgovor na optužbe da je James Cagney bio komunista. Priča ide ovako: Cagney saznaje da je u opasnosti da završi na crnoj listi zbog komunističkih simpatija. Zato odlučuje da snimi patriotski film i očistiti svoje ime. Ovaj mit se pojavio tek početkom pedesetih. U drugim verzijama ove legende navodno su bili optuženi Robert Bruckner ili Edmund Joseph.

Žanr:biografija, drama, muzički
Godina:1942
Reziser:Michael Curtiz
Scenario: Robert Buckner
Uloge:James Cagney, Joan Leslie, Walter Huston
Uzrast:G
Award:Osvojena 2 oskara
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:126 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu