•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Yves Montand (1921 - 1991)

Yves Montand (Monsumagno, Toskana, 13. oktobar 1921. - Senlis, Oise, Francuska, 9. novembar 1991.). Rođen kao Ivo Livi , francuski je šansonijer i glumac.

Montand je podreklom Italijan, sin siromašnih italijanskih emigranata koji su se pred naletom fašizma 1924. nastanili u Marseilleu. Karijeru započinje u lokalu Alcatraz u Marseilleu, gde 1938. peva pesme Treneta, Chevaliera, Fernandela i kaubojske pesme i drugo. Nakon burnih ratnih godina stigao je u Pariz i 1944. upoznao Édith Piaf koja ga je skrenula s dotadašnjeg repertoara i odgajala kao šansonijera, ubrzo jednog od najvrsnijih druge polovine 20. veka. Iako samo interpret pesama, bio je kompletna nadahnuta ličnost — glumac, plesač, pevač i zabavljač. Njegov šarm, lepota i dubina interpretacije i zanosni temperament ostali su do danas nenadmašni. Njegov ugodan glas i perfektan scenski nastup, i interpretacija uvek vrlo kvalitetnih pesama zaista su ga pretvorili u pravu instituciju francuske šansone.

Recital u L`Étoileu 1946. bio je prava prekretnica u njegovom životu. Trajao je neprekidno sedam nedelja i bio je pravi trijumf muzičkih pozornica. Bio je to njegov prvi samostalni nastup, a već od 1953. do 1954. pravi svoje slavne šansonijerske predstave One Man Show, u kojima ga niko neće nadmašiti. Osim ležernosti i zabavnog karaktera jednog Chevaliera, Montand na scenu unosi i onu najvažniju komponentu šansone, kvalitet teksta i nadahnutu interpretaciju pesnika. Godine 1946. susreo se sa slavnim režiserom Marcelom Carnetom i pesnikom Jacquesom Prévertom, što će biti još jedan prelomni dogođaj u životu. Postaće sjajan filmski glumac i najsuptilniji interpret poezije u šansoni. Nenadmašne su mu interpretacije Jacquesa Préverta (Barbara, Les feuilles mortes).

Godine 1949. upoznaje glumicu Simone Signoret koja će mu ubrzo postati žena i biće s njom do kraja života. Nakon što je 1965. izdao poslednji album i 1968. trijumfalno nastupio u Olympiji, napustio je muzičku scenu, kao što je to godinu dana pre (1967) načinio Jacques Brel i potpuno se posvetio filmu.

Filmografija:
1992 IP5: L'île aux pachydermes
1991 Netchaïev est de retour
1988 Trois places pour le 26
1986 Manon of the Spring
1986 Jean de Florette
1983 Garçon!
1982 All Fired Up
1981 Choice of Arms
1979 I as in Icarus
1979 Womanlight
1978 Roads to the South
1977 La menace
1976 The Big Operator
1976 Police Python 357
1975 Le Sauvage
1975 Section spéciale
1974 Vincent, François, Paul and the Others
1974 Chance and Violence
1973 Le fils
1972 State of Siege
1972 César and Rosalie
1972 Tout va bien
1971 Delusions of Grandeur
1971 On vous parle de Prague: Le deuxième procès d'Artur London (short)
1970 Le cercle rouge
1970 Kelly's Heroes
1970 On a Clear Day You Can See Forever
1970 The Confession
1969 Z
1969 The Devil by the Tail
1969 Mr. Freedom
1968 Un soir, un train
1967 Live for Life
1966 Grand Prix
1966 Is Paris Burning?
1966 The War Is Over
1965 Compartiment tueurs
1962 My Geisha
1961 Goodbye Again
1961 Sanctuary
1960 Let's Make Love
1959 The Law
1958 Premier mai
1957 La grande strada azzurra
1957 The Crucible
1957 Die Windrose
1957 Men and Wolves
1957 Django Reinhardt (short)
1956 Un matin comme les autres (short)
1955 Marguerite de la nuit
1955 Heroes and Sinners
1955 Napoléon
1954 The Anatomy of Love
1953 The Wages of Fear
1951 Paris Is Always Paris
1951 The Red Inn
1950 Lost Souvenirs
1948 L'idole
1946 Gates of the Night
1946 Star Without Light

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Novi film s Jennifer Lawrence dobio F na CinemaScoreu
Cine Grand - Novi bioskop u Capitol parku Rakovica
Gary Oldman u natprirodnom trileru 'Mary'
Jake Gyllenhaal o filmu 'Stronger'
Sedam stvari koje niste znali o 'Blejd raneru 2049'
Cormoran Strike se vraća i sledeće godine
Džim Keri dao najčudniji intervju, pa ga još čudnije...
Dženifer Lorens je najsmrtonosniji ruski ubica
Jackie Chan: Zbog scena iz filma koji sam snimao u...
Premijera filma o Mladenu Vojičiću Tifi 26. septembra u...
Kingsman: Zlatni krug 3D - Premijera u bioskopu Vilin Grad
JJ Abrams će režirati devetu epizodu 'Ratova zvezda'
Film o najvoljenijoj ženi na svetu
Pobednici Filmskog festivala u Veneciji u distribuciji MCF-a
Noćna mora se nastavlja - "Ono" dobiva nastavak
O čemu će govoriti sledeći Bond film?
A Bridge Too Far (1977) (1977)
Alicia Vikander u ulozi Lare Croft
Preminuo Ljubiša Samardžić
Katie Holmes više ne krije da je u vezi s Jamiejem Foxom
Počasni Oskar ove godine francuskoj rediteljki Anjes Vardi
Antonio Banderas će glumiti Pikasa
Po prvi put Ladies i Men`s night iste večeri u svim...
Repertoar bioskopa Vilin grad od 14. do 20. septembra
Happy Death Day (2017) - uskoro
Posle 13 godina otkriveno zašto je Keri Bredšo izabrala...
Završni obračun: Džejmi Li Kertis ponovo u nastavku...
Četiri Emija za 'Sluškinjinu priču', najveći gubitnik...
Stigao trailer za priču o najgorem filmu svih vremena
Najveća strip izložba ove godine u Srbiji