•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zlata Petković (1954 - 2012)

Zlata Petković (Svrljig, 11. februar 1954 — Beograd, 3. decembar 2012) je bila srpska glumica, kao i bivša Mis Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Mis Jugoslavije.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.


Filmografija:

1970.-te
1971. Bubašinter
1974. Otpisani
1974. Otpisani
1975. Slučaj šampiona
1975. Momčine
1976. Povratak otpisanih
1976. Vagon li
1976. Grlom u jagode (serija)
1978. Bravo maestro
1978. Povratak otpisanih (TV serija)
1979. Partizanska eskadrila
1979. Kakav dan

1980.-te
1981. Stari Beograd
1981. Bila jednom ljubav jedna
1982. Sabinjanke
1982. Priče preko pune linije
1984. Dr
1984. Ulični pevači (serija)
1984. Formula 1
1989. Mister Dolar (TV)

1990.-te
1990. Iza zida
1991. Tuce svilenih čarapa
1991. Holivud ili propast
1998. Kod Lude ptice (serija)

2000.-te
2008. Ljubav i mržnja (serija)
2010. Selo gori, a baba se češlja (TV serija)

Podeli:



Preporucujemo

Pogledajte kako se stvarao film 'Planeta majmuna - Rat'
The Wizard of Gore (1970) (1970)
Atomic Blonde (2017) - uskoro
Johnny Depp se izvinio zbog šale o ubistvu Trumpa: Samo...
Poziv za kratke eksperimentalne filmove na temu Vidovdana
Preminuo Bogoljub Mitić Đoša
Predstavljamo mlade filmske autore: LUKA PAPIĆ, sreda 14.6.
Transformersi: Poslednji vitez - pretpremijerno u Vilinom...
American Assassin (2017) - uskoro
The Emoji Movie (2017) - uskoro
Grozan ja 3 - Premijerno u bioskopu Vilin Grad
El Chapo će tužiti Netflix zbog serije o svom životu
Danas počinje Ravno Selo Film Festival
Snoviđenja! - Uskoro 24. Festival evropskog filma Palić
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 22. do 28. juna
Repertoar bioskopa Vilin grad od 15. do 21. juna
Jack Goes Boating (2010) (2010)
Alen Delon dobio nagradu za životno delo
Afterimage (2016) - uskoro
Omiljeni animirani film 'Grozan ja 3' stiže u naše...
Komedija 'Alibi.com' od 15. juna u našim bioskopima
Cameron Diaz o razlozima povlačenja iz filmske industrije
Premijera filma 'Transformersi - Poslednji vitez' 21. juna...
Predstavljen 24. Festival evropskog filma Palić - kvalitet...
El Lobo (2004) (2004)
Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) - uskoro
Perfetti sconosciuti (2016) - uskoro
U krvi Carrie Fisher pronađeni tragovi kokaina, heroina i...
Filmovi i koncerti za Svetski dan muzike
UNA (2016) - uskoro