•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zumiranje

Osnovna razlika izmedju vožnje kamere prema objektu i pokretanja zum objektiva iz širokougaonog položaja u položaj teleobjektiva je u tome što se u kadru sa vožnjom menja perspektiva scene (predmeti u prednjem planu povećavaju se mnogo brže nego u pozadini), dok se sa istim ekvivalentom žiže daljine na zum objektivu svi delovi prostora povećavaju podjednako.

Kadar se zum postavi u položaj teleobjektiva, pojavljuju se karakteristike ovog objektiva: planovi po dubini slike su, u stvari, "spljošteni", a pozadina je prišla napred nrema objektima u prednjem planu.

Kao 1 kran, zum ima osnovnu primenu u slučajevima gde se mogućnosti kretanja uopšte ne koriste. Kran ima platformu koja se brzo može nastaviti na bilo koju visinu. Zum, kombinujući veliki raspon žižnih đaljina, omogućava brzo ođređjivanje potrebnog plana. Neki zum objektivi imaju veliki raspon žižne đaljine (koeficijent), neki mali. Po- stoje tri osnovna načina za primenu zuma:

1 Zumiranje prema statičnom objektu, ili od njega.

2 Zumiranjem se kadrira objekat u kretanju.

3 Kamera se kreće za vreme zumiranja.

Prve dve mogućnosti sadrže statičnu kameru. Efekat zuma je ovde jedino vidljivo kretanje. Ali, treća mogućnost pridružuje se pokretu kamere koji može biti švenk ili vožnja, ili oba pokreta istovremeno kombinovana sa zumom.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...