•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Čaruga (1991)

Čaruga je svoj kriminalni životni put započeo begom iz austrougarske vojske pretvarajući se da je oficir Fet upućen na odmor u Osijek. Uskoro u ljubavnoj svađi oko devojke Katike ubija po prvi put. Lokalni seoski moćnik Stanko Bošnjak mu preti hapšenjem, pa ubija i njega. Ubistvu daje prizvuk borbe protiv kapitalizma budući da je Bošnjak bogati seljak. Uskoro je uhapšen i osuđen na četiri godine zatvora. Kaznu je izdržavao u Sremskoj Mitrovici odakle beži 1919. godine. U Slavoniji je u to vreme delovalo više razbojničkih družina, većinom dezertera nazvanih Zeleni kader. Čaruga se pridružio družini Bože Matijevića zvanoj "Kolo gorskih tića". Na tadašnjoj poternici za Čarugom stajala je nagrada od 5.000 dinara. Razbojnička družina je vršila prepade i pljačke na bogate seljake, trgovce i sveštenike. U napadima su više puta ranjavali ili ubijali svoje žrtve. Zbog čestih prepada jugoslavenske su vlasti pojačale prisustvo žandara na tom području. U sukobu sa žandarima 1920. gine Matijević i Čaruga postaje vođa (harambaša) pljačkaške družine. U proleće 1921. okuplja još veću pljačkašku skupinu i nastavlja pohode. Zbog sve većeg pritiska vlasti Čaruga se u leto 1922. odlučuje da pritaji u Zagrebu. Tu se predstavlja kao bogati gospodin iz Vinkovaca i navodno se čak leči i od sifilisa. 14. oktobra 1923. sa družinom napada posed grofa Eltza u Ivankovu kod Vinkovaca. Tokom pljačke očevidac je pozvao žandare i po njihovom dolasku došlo je do oružanog sukoba. Nakon toga Čarugina poternica je iznosila 120.000 dinara i tražio se živ ili mrtav. Nakon hapšenja je osuđen na smrt. Kazna je izvršena vešanjem u Osijeku na Čarugin 28. rođendan 27. februara 1925. godine. Navodno su mu poslednje reči bile: "Zbogom narode, Čaruga putuje!".

Pohlepa za novcem i moći, međutim, brzo je rasterala sve snove, a Čaruga se od revolucionara i romantičnog hajduka preobrazio u surovog razbojnika i ubicu... Početak filma vraća nas u ranu zoru 27. februara 1925. godine, u dvorište osječkog zatvora u kome se naguralo preko 3000 znatiželjnika kako bi prisustvovali vešanju "slavonskog Robina Hooda" Jove Stanisavljevića Čaruge.

Suđenje Čarugi danima je bilo u središtu medijske pažnje, ulaznice za vešanje su bile rasprodane 15 dana unapred, a ni glumci osječkog teatra nisu hteli propustiti tako važan događaj: za njih je bila pripremljena počasna loža, da što pažljivije "nauče" kako se umire. Novine su zabeležile da su poslednje Čarugine reči bile: "To nije tako strašno. Idem veselo".

Žanr:komedija, avantura, drama
Godina:1991
Reziser:Rajko Grlić
Scenario:Rajko Grlić, Ivan Kusan
Uloge:Ivo Gregurević, Davor Janjić, Branka Trlin-Matula
Studio:Hrvatska Radiotelevizija (HRT), Maestro Film, Viba Film
Zemlja:Jugoslavija
Jezik:Srpskohrvatski
Trajanje:108 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...