•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Čarlston za Ognjenku (2008)

Čarlston za Ognjenku (za strano tržište Charleston & Vendetta, a potom Tears for Sale) je visokobudžetni srpski blokbaster iz 2008. godine, koji je režirao Uroš Stojanović, a u kom glavne uloge tumače Sonja Kolačarić, Katarina Radivojević, Nenad Jezdić, Stefan Kapičić i Olivera Katarina. Trenutno nosi „titulu“ najskupljeg srpskog filma, sa budžetom od oko 4 000 000€ (iliti 6 miliona američkih dolara), kao i najgledanijeg filma 2008.

Film je u srpsku kinematografiju doneo izvesne novine, među kojima je svakako značajna česta upotreba specijalnih efekata. U filmu je čak 40 minuta specijalnih efekata! Takođe, iskorišćeno je i oko 100 000 metara filmske trake, što je oko 5 puta više nego za prosečan srpski film. Takođe, poseduje mnoge fantastične i magične elemente, pa je došlo i do poređenja sa ostvarenjima poput Gospodara Prstenova. Muziku je uradio proslavljeni filmski kompozitor Šigeru Umebajaši, dok je za promociju filma na inostranom tržištu interesovanje pokazao francuski režiser Lik Beson. Pažnju je privukao i prvim pojavljivanjem Olivere Katarine na filmu nakon više od 30 godina pauze u karijeri.

Premijera je održana 30. januara 2008. godine u Sava centru. Sam film je naišao na mlake kritike, dok je reakcija publike bila mnogo bolja, i gledanost još uvek raste.

adnja filma započinje tragičnim opisom posleratne Srbije 20ih godina prošlog veka. Muško stanovništvo u Srbiji je bukvalno svedeno na manjinu nakon balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, što se najviše da osetiti u provinciji. U fikcionalnom selu Pokrp upoznajemo naše dve junakinje, Ognjenku (Sonja Kolačarić) i Malu Boginju (Katarina Radivojević), sestre koje nose titulu seoskih narikača, što prestavlja profitabilni zanat kojim se bave žene iz njegove porodice još od vremena njihove čukunbabe, koja je isplakala čitavo jezero, na kome ih i zatičemo prvi put. Takođe, upoznati smo i sa sudbinom poslednjih muškaraca koji su polako nestajali iz Pokrpa. Jedan od njih je, u pokušaju da spasi selo, „posadio“ i mine u svom vinogradu, ali bez crtanja mape, što je i dovelo do njegove smrti, ali i budućih smrti žena koje su tu ulazile. Vinograd je postao Minograd. Naime, žene su periodično izvlačile grančice, i ona sa najmanjom bi trebalo da bere grožđe, pa ako preživi - preživi.

Naše dve junakinje dobijaju mušteriju nakon posete Nade (Danijela Vranješ), koja je sledeća koja ide u Minograd, pa želi da unapred plati njihove usluge naricanja, čupanja kose i grebanja lica na sahrani, ali uz preddemonstraciju njihovih sposobnosti. U pokušaju da joj pokažu svoju tugu, sestre jedna drugoj prebacuju to što su baba-devojke, tj. što su već u dvadesetim, a nisu izgubile nevinost. Tada im Nada poručuje kako nije nevina, i kako je ona nevinost izgubila sa poslednjim pokrpskim muškarcem, deda Bisom. To u početku izaziva njihovo gađenje, ali kasnije, u svom očaju, odlučuju da i one po prvi put vode ljubav, pa makar i sa njim. Pre toga, žene odlaze u lokalnu kafanu, gde prisustvuju ritualu ispijanja rakije paukovače, od koje im se prikazuju duhovi njihovih mrtvih muškaraca, sa kojima plešu i grle se, uz ogromnu patnju što će opet otići. Nakon ispijanja paukovače, devojke se odlučuju na odlazak kod deda Bise, kako bi izgubile nevinost. Kada je to trebalo da se desi, Ognjenka svojim vriskom ubija starca, što dovodi do gneva ostalih pokrpskih žena, što rezultira stavljanjem Ognjenke i Male Boginje na javnu lomaču. Ipak, one uspevaju da se spasu tako što se zaklinju u dušu svoje bake da će dovesti muško u selo kroz tri dana. Tada se njihova baka Velika Boginja (Olivera Katarina) vaskrsava u vidu duha, i zajedno sa njima započinje potragu za muškarcima.
Mala Boginja (Katarina Radivojević) i Arsenije (Stefan Kapičić)

Putujući, one nailaze na neke muškarce, ali svi su oni već „zauzeti“ u svojim selima. Neprestano su izložene pritisku od strane svoje bake da požure, jer ne želi da ostane utvara. Stigavši u neku varoš, one upoznaju lokalne zabavljače, Dragoljuba Aleksića, Čoveka od čelika (Nenad Jezdić) i Arsenija, Kralja čarlstona (Stefan Kapičić). Euforija koja je vidljiva među ženama, a izazvana je njihovom pojavom, predstavlja pokazatelj o situaciji sličnoj pokrpskoj širom Srbije. One ih spašavaju, i zatim odvode put Pokrpa. Ipak, one se tokom puta zaljubljuju u njih, i nespremne da ih žrtvuju zarad drugih pokrpskih žena, odlučuju da svaka posebno krene za Beograd, zajedno sa svojim muškarcem: Ognjenka sa Dragoljubom u njegovom automobilu, a Mala Boginja sa Arsenijem u ukradenim pograbničkim kolima. Dok putuju, Velika Boginja nastavlja da ih opseda, pojavljujući se iz najezde leptira koji se formiraju u njeno telo. Pred sam dolazak u grad, ona odlučuje da ih ostavi u svojoj sreći, po cenu svoje duše. Predati strasti, Mala Boginja i Arsa vode ljubav u kolima, ali stigavši u grad, oni, kao i Ognjenka i Dragoljub, bivaju progonjeni utvarama, i još teže, grižom savesti, pa se na kraju odlučuju za povratak u Pokrp, zarad svoje bake i drugih žena.

Prva u Pokrp stiže Ognjenka, zadovoljna spasom svoje bake, kao i srećom svoje sestre i pokrpskih žena, ali beskrajno tužna što će izgubiti Dragoljuba. Tamo je on dočekan sa velikom pažnjom i počašću, i žene već počinju da se otimaju za njega. Zatim stiže i Mala Boginja, i videvši da je njena sestra već stigla u selo, govori Arseniju da ne izlazi, ali on to ne čini, već se pridružuje Dragoljubu i sestrama na slavlju organizovanom povodom dovoda muškaraca. Vođeni sujetom, Dragoljub i Arsenije ulaze u sukob, i odlučuju se na duel u kome će se videti ko je veće muško - i to kako drugačije, nego u krevetu. Pokrpske žene ovo sa radošću dočekuju, dok ozlojađene sestre odlučuju da ih napuste i sada same krenu u Beograd. Ipak, muškarci su se ubrzo pokajali zbog svoje ludosti, i shvativši da su i oni zaljubljeni, odlučuju da batale duel i krenu za njima, ali problem je pobeći od ostalih žena. Bežeći, Arsenije slučajno ulazi u Minograd. Znajući da mu nema povratka, Mala Boginja ulazi za njim, kako bi odigrali poslednji ples, ples smrti. Uz eksplozije mina, oni plešu čarlston sve dok i sami ne odlete u vazduh, zagrljeni. Ognjenka, i dalje razočarana u Dragoljuba, nakon sestrin tragične smrti, sama odlazi za Beograd.

Film se završava proslavom otvaranja palate Albanije koja je u filmu predimenzionirana, sa preko 200 spratova. Zabava se održava na samom vrhu, odakle Čovek od čelika treba da skoči, uz Ognjenku koja posmatra i čeka da i sama odigra svoj čarlston.

Pored Srbije, film je sniman i u Francuskoj, kao i u Gibraltaru.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Žanr:komedija, drama, fantazija
Godina:2008
Reziser:Uroš Stojanović
Scenario:Uroš Stojanović, Aleksandar Radivojević
Uloge:Katarina Radivojević, Sonja Kolačarić, Stefan Kapičić
Studio:Blue Pen
Zemlja:Serbia
Jezik:Srpski
Trajanje:86 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....