•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Četrnaest predstava iz celog sveta u takmičarskom programu 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

U okviru takmičarskog programa 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se od 22. do 27. septembra održava u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se četrnaest predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Najmlađa pozorišna publika moći će da uživa u kreativnim, raznovrsnim i maštovitim umetničkim predstavama koje u Srbiju dolaze iz Kine, Rusije, Koreje, Poljske, Italije, Nemačke, Mađarske i mnogih drugih zemalja.

Prvog dana festivala, 22. septembra, takmičarski program otvoriće predstava „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, nastala po romanu Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova. Predstava govori o Baku, dobro odgajanom psu guste dlake, koji živi u velikoj kući u sunčanoj dolini Santa Klara, i namenjena je deci uzrasta 10 i više godina.

U ponedeljak, 23. septembra, u takmičarskom programu su tri predstave. „Vila Helena i princ Árgyélus“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske je priča o vili i mladom princu, koji se zaljubljuju i bore za pravu ljubav. Teatar „Petruška“ iz Rusije izvešće „Bajku o ribaru i ribici“. Kako sami najavljuju, glavni likovi njihove bajke pronalaze nešto što im može ispuniti želje na obalama plavog mora. Treća predstava, „24 bake” u izvođenju Šijanskog umetničkog pozorišta za decu dolazi iz Kine i namenjena je kako deci, tako i odraslima.

Trećeg festivalskog dana, 24. septembra, nastupiće pozorišne trupe iz Bugarske, Srbije i Nemačke. Državno lutkarsko pozorište Burgas iz Bugarske izvešće predstavu „Zlatna guska” Braće Grim, u režiji Todora Valova. O predstavi kažu: „Zlatna guska je naš razigrani pokušaj da uz lutke i muziku ismejemo ljudsku pohlepu i zavist. Ogromna raznolikost humora je jedini lek za sve bolesti ljudskog uma, srca i duše. Budite oprezni da vas sjaj gluposti ne zaslepi, a Pohlepa i Zavist ne zarobe!” Istog dana, Malo pozorište „Duško Radović” iz Beograda izvešće predstavu „Čudotvorno kresivo” po motivima bajke H. K. Andersena o siromašnom, ali alavom, bahatom i razuzdanom vojniku, koji se po povratku iz rata, uz pomoć magije brzo obogati i još brže završi pred vešalima. Nemačku pozorišnu scenu za decu reprezentuje neverbalna predstava „Ja sam malo svetlo”. Prema njihovim rečima, „Svetlo i senka stvaraju svet mraka i svetlosti u ogromnom svemiru. Ova dva elementa su u potpunosti suprotna, ali ipak zajedno čine prelepe prizore. Istom brzinom kojom se ti prizori pojavljuju, oni i nestaju, pretvarajući se u neprestane tvorevine mašte. Interakcijom svetla i tame, zvukova i tišine, mirovanja i pokreta, stvara se pozorište iz snova, puno magije i lepote”.

U sredu, 25. septembra, na programu su tri pozorišne predstave, čije trupe dolaze iz Srbije, Italije i Poljske. Dečje pozorište Subotica izvešće predstavu „Lepotica i zver” o prelepoj devojci koja dobrovoljno pristaje da bude zatočena od strane okrutne zveri kako bi spasila svog oca. U njihovoj predstavi Zver ne izgleda strašno spolja, već kao neko ko se bori sa samim sobom da bi prihvatio sebe. Druga predstava na programu, „Operski frižider” dolazi iz Italije, u izvedbi pozorišta “Antonio Panzuto”. Reč je o veoma zanimljivom ostvarenju u kom se frižider pretvara u opersku scenu, gde publika sedi na policama u vratima, između sira i putera, a orkestar se sprema za nastup u fioci za voće i povrće. Poslednju predstavu koja je na repertoaru četvrtog festivalskog dana izvodi Teatar “Lalka” iz Poljske. „Divna zelena ptica” je priča o kralju koji se, želeći da sazna šta o njemu misle njegovi podanici, prerušava u lutalicu i tako slučajno načuje razgovor tri sestre čije iskrene želje želi da ispuni.

Pretposlednjeg dana festivala, u četvrtak, 26. septembra, publika će biti u prilici da pogleda predstavu „Pored tebe” Teatra Yun iz Koreje, o sviraču korejskog tradicionalnog instrumenta gayageum-a i dilemi koju ima kada mu tokom nastupa pukne žica. Nakon Korejaca, na programu je „Ježeva kućica” Dječijeg pozorišta Republike Srpske, nastala po istoimenoj knjizi Branka Ćopića. O predstavi kažu: „Pokušali smo da prikažemo da svet nije onakav kakav nam se na prvi pogled čini. Da u njemu ima nešto više, nešto dublje od tupavog materijalizma koji je nažalost indoktriniran u mnogim bajkama za decu”. Poslednja predstava na programu u četvrtak, „Cipele” stiže iz Belgije i govori o Simon i Solanž, koje daju novi život starim cipelama, svih tipova i boja, i koriste ih za pričanje priča koje ih odvode daleko od njihove svakodnevice.

Poslednjeg festivalskog dana, pre proglašenja pobednika, u petak 27. septembra, na repertoaru je i predstava „Cvrčak i mrav” trupe iz Crne Gore, koja govori o značaju umetnosti, slobodi izražavanja i zadovoljstvu uživanja.

Proglašenje pobednika zakazano je za 20 sati, u petak, 27. septembra, u Dečjem pozorištu Subotica.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

Festival obuhvata zvaničnu selekciju (takmičarski program) u okviru koje se godišnje prikaže do dvadeset predstava lutkarske i dramske produkcije u konkurenciji za nagrade Festivala. Takođe, tu je i bogat raznovrsni prateći program koji čine ulični teatar, gostovanja u Srbiji i u susednoj Mađarskoj, muzički i filmski program, naučni skupovi, pozorišne radionice, promocije knjiga, izložbena i izdavačka delatnost.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)).

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....