•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

“Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića dobio podršku fonda “Eurimages”

Među 24 odabrana projekta (uključujući projekte dva dokumentarna i dva animirina filma) drugog ovogodišnjeg zasedanja panevropskog koprodukcionog fonda “Eurimages” je i srpski dugometražni igrani film “Lančana reakcija” u režiji Dragana Bjelogrlića. Ovaj projekat nastaje kao koprodukcija Srbije, Slovenije, Severne Makedonije i Crne Gore, uz podršku Filmskog centra Srbije. Pomenuti projekat izborio je podršku “Eurimagesa” u iznosu od 350.000 evra.

Scenario za “Lančanu rekaciju” napisali su Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić, po motivima romana “Slučaj Vinča” Gorana Milašinovića. Radnja filma je smeštena u vreme “hladnog rata” i besomučne trke za nuklearnim naoružanjem. Glavna linija priče prati akcident koji se dogodio 1958. u naučnom institutu “Vinča”, nadomak Beograda, kada je došlo do nekontrolisanog zračenja u reaktorskoj hali, koje je dovelo do toga da šestoro mladih istraživača bude izloženo veoma visokim dozama zračenja. Film je nadahnut istinitim istorijskim događajem o jednom od najznačajnijih momenata u modernoj medicini – prvom presađivanju koštane srži koje je izvedeno na ljudima.

Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine: izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica… U filmu “Lančana reakcija” glume istaknuti francuski glumci Aleksis Manenti (dobitnik nagrade “Cezar” za film “Jadnici”), Žeremi Laert i Olivije Bartelemi, dok srpski deo ekipe predvode Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Filmski centar Srbije je u junu 2016. podržao projekat filma “Lančana reakcija” (tada pod nazivom “Čuvari formule”) na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, i to sa iznosom od 50 miliona dinara. Film produciraju “Cobra film” i “United Media”, a koproducenti su “Perfo Production” (Slovenija), “Bitter Frames Production” (Crna Gora) i “Skopje Film Studio” (Severna Makedonja). Nakon Beograda, snimanje je nastavljeno u Sloveniji a zatim će ekipa raditi u Francuskoj. Premijera “Lančane reakcije” očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

Foto: Aleksandar Levajković

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...