•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvorena izložba Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970. u Filmskoj galeriji Dvorane kulturnog centra Beograda

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, otvorena je za publiku 1. aprila u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda, i trajaće do 15. maja. Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi. Radno vreme galerije je od 16 do 21 časova.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom otvaranja izložbe je rekao: „Institut za film, koji je preteča Filmskog centra Srbije, sačuvao je i očuvao neka zaista vredna dela grafičkog i primenjenog dizajna. Na nama je bilo da pružimo priliku ljudima da vide ovo kulturno blago naše zemlje”. Matić je naglasio da je izložba namenjena ne samo poznavaocima filma, već i ljubiteljima lepog – dizajnerima, istoričarima umetnosti, likovnim stručnjacima. O konceptu izložbe i izgledu plakata, on je dodao: „Radovi su odabrani po kvalitetu, autorima, značaju filmova i po tome koliko su retko izlagani. Imamo akvarele, apstrakcije, različite tehnike, što zapravo znači da je tada bilo i dosta slobode u izražavanju sadržaja filma, koliko mi god mislili da su ta vremena bila restriktivna“.

Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, izneo je svoje utiske o odabranim plakatima: „Ova izložba pokazuje koliko je to bila veličanstvena, organizovana, bogata, sadržajna i kvalitetna kinematografija, a čini mi se da to sad olako zaboravljamo. To je bila svetski važna kinematografija i tim filmovima vreme nije ništa naudilo. Lepo je što će se oni naći ovde, da podsete na zvezdane trenutke onoga je što je nekada bio jugoslovenski, a danas srpski film”.

Nakon Kulturnog centra Beograda, izložba će obići 24 grada Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije. Pored toga, izložba će biti i deo festivalskog programa Mreže festivala – Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljski ostvarenja „Slika u pokretu” u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti” u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Foto: Đorđe Petković

Podeli:



Preporucujemo