•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najveći filmski vanzemaljci

1. Alien (Xenomorph) - (Alien, Aliens, Alien 3, Alien: Resurrection, AVP: Alien vs. Predator, Alien vs. Predator: Requiem, Prometheus)
Poznat jednostavno kao Alien, ovaj stvor je vrhunac predatorske evolucije, inteligentan za ubijanje svega živog. Konceptualno ga je stvorio genijalni grafički vizionar H. R. Giger, a prvi put se pojavio u verovatno najboljem svemirskom hororu svih vremena, Alienu. Od onda je prošao nekoliko filmova. Xenomorph je biće koje se tokom svog životnog ciklusa menja, od facehuggera koji polaže jaja u domaćina, do odrasle jedinke koja svojim oštrim repom i kandžama i čeljusti koja drobi glave. Osim toga, imaju kiselinu umesto krvi i mogu se prilagoditi svim životnim uslovima. Veruje se da ih je stvorila napredna svemirska rasa poznata kao Space Jockeys, kako bi njima kontrolisala svemir, ali Xenomorph se pobunio i uništio svoje vladare.

2. Predator (Yautja) - (Predator, Predator 2, Predators, AVP: Alien vs. Predator, Alien vs. Predator: Requiem)
Predator ili Yautja je vrlo opasan vanzemaljac, kome se postojanje sastoji od lova na opasne i retke vrste širom svemira. Što je neku vrstu teže uloviti, ubiti i plen izvući kičmu, to je čast za Predatora veća. U novije vrijeme bore se i protiv Aliena, koje su uzgajali na našoj planeti, kako bi imali stalan izvor lovine. Imaju sposobnost regeneracije, infracrvenog pogleda i nevidljivost.

3. Vrsta 8472 (Undine) - (Star Trek: Voyager)
Vrsta 8472 je toliko unikatna i superiorna, i uopšte ne dolazi iz našeg svemira, nego iz fluidnog svemira, u kome ne postoji ništa osim organske tečnosti i ovih vanzemaljaca. Čak je i vrhovni Borg klasificirao ovu vrstu kao ‘jedinu pravu pretnju’, a Vrsta 8472 ili Undine ima trostruki DNA niz, što znači da su biološki daleko superiornija od svake vrste u našem svemiru. Sporazumevaju se telepatijom, mogu se regenerirati, šetati po svemiru bez ikakve zaštite, a ako vas dotaknu, zaraziti će vas i ubiti u roku od odmah.

4. Stvor - (The Thing, The Thing from another World, The Thing (2011. remake))
Stvor je svoj filmski život započeo u vremenu kada se osim ‘Marsovaca’, nije puno razmišljalo o dizajnu i izgledu vanzemaljaca, tako da su oni uglavnom prikazivani kao paraziti koji preuzimaju tela ljudi, ili velike ljigave mase organske stvari. Stvor je negde između toga: parazit koji je otkriven u vanzemaljskom telu zaleđenom na Antarktiku, koji nakon što zarazi svog budućeg domaćina, ima moguđnost da postane svoj domaćin. Kako raste, tako postaje i inteligentniji i opasniji, i mnogo mnogo strašniji. Možda nije takav predator kao neke druge vrste ali je definitivno biće iz naših noćnih mora.

5. E.T. - (E.T. the Extra-Terrestrial)
Kao i u slučaju Aliena, i ovde je ime vrste jednako našoj zemaljskoj reči za bilo koji vanzemaljski oblik, ali je kulturološki učinak ovog filma i njegovog malenog, zdepastog svemirskog došljaka toliko velik, da će danas na spomen reči E.T. na pamet pasti upravo on. E.T. je miroljubivi botaničar koji zaglavi na Zemlji, ima velike plave oči, telepatske sposobnosti i može lečiti dodirom.

6. Wookiee - (Star Wars Episode III – VI, Star Wars Holiday Special)
Kao i u slučaju Star Trek svemira, i kod Star Warsa postoje stotine različitih vrsta, od odvratnih žabolikih Huttova, misterioznog Sarlacca i opasnih Dathomiriana, do legendarnog Yode. Ali, bilo to zbog njegovog mekog i gustog krzna, dobre naravi ili prepoznatljivog graulanja, Chewbacca iz rase Wookija pronašao je posebno mesto u našem srcu. Ove vanzemaljce proslavio je upravo Chewie, verni pratitelj svemirskog vagabunda Hana Soloa, koga je nebrojano puta spasio od sigurne smrti.

7. Killer Klowns - (Killer Klowns from Outer Space)
Ubice Klovnovi pomahnitala je rasa koja dolazi na našu planetu samo sa jednom namerom: dobro se najesti ljudima. Neko će reći da ima mnogo boljih vanzemaljaca od ovih, ali groteskni svemirski klovnovi utemeljuju sve ono čega se svaki normalan čovek boji: lude vanzemaljce i klovnove. Njihov šef je KlownZilla JoJo, brod im je ogroman cirkusni šator, a plejadu originalnog oružja čine pištolji na šećernu vunu, senke na zidu i ostala klovnovska mašinerija.

8. Arachnids - (Starship Troopers, Starship Troopers 2: Hero of the Federation, Starship Troopers 3: Marauder)
Ovi opaki stvorovi, iz još uvek nepoznatih razloga jednoga su dana odlučili napasti Zemlju, i to ‘pucanjem’ asteroida iz orbite svoje matične planete. Uskoro počinje rat između Federacije ili ti čovečanstva i Arachnidskog carstva. Ljudi, kao i obično, podcenjuju ‘obične bube’, koje su se pokazale mnogo inteligentnijim nego što mislimo. Osim običnih prašinara Ratnika, koji izgledaju kao ogromni pauci, imamo i bube koje ulaze u mozak, zatim maticu i Mozak, bubu koja ima telepatske sposobnosti i dar za liderstvo.

9. Na’vi - (Avatar)
Plava, elegantna trometarska bića koja lagano podsećaju na mačke, as vrlo izražnom osetljivošću prema prirodi i svojoj rodnoj planeti, prava su metafora zemaljskim Indijancima, koji su gotovo istrebljeni iz čisto materijalističkih stavova. Mada su humanoidna rasa, po svojoj fiziologiji se razlikuju od ljudi, i to prvenstveno činjenicom da uopšte nemaju DNA. Osim toga, svojim se pletenicama mogu se spojiti sa drugim stanovnicima Pandore, stvaraći tako neurološku vezu koja im omogućuje kontrolu tih nižih bića.

10. N.T.I. - (The Abyss)
Za kraj smo ostavili jednu vanzemaljsku rasu koja nas je očarala svojim dizajnom i lepotom, ali i ekološkom poukom koju nosi. To je N.T.I. ili ti Nezemaljski Oblik Inteligencije, vanzemaljci koji žive na velikim dubinama našeg oceana. Njihovo je poreklo nepoznato, ali se veruje da su, kao primarno vodena rasa, jedan od svojih domova našli i na Zemlji, i to daleko pre ljudi. Inače su veoma inteligentni i miroljubivi, ali naš apetit za uništenjem planete ih natera na neke prilično radikalne mjere, poput tsunamija. Najfascinantniji je ipak njihov izgled, kojim podsećaju na transparentne, raznobojne meduze, sa jasno izraženim neuro središtima.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...