•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (2004)

Stvari se odvijaju loše za troje članova porodice Baudlere. Izumitelj Viole (Emily Browning), knjiški moljac Klaus (Liam Aiken) i Sunny (Kara i Shelby Hoffman) ostaju bez kuće i roditelja. Stvari se ne poboljšavaju kada odu da žive sa Grofom Olafom (Jim Carrey), zlobnim rođakom, koji će uraditi sve da bi se dočepao njihovog nasledstva...

Posle velikog uspeha koje su knjige o Harryju Potteru ostvarile i uspešnog transfera na filmsko platno, bilo je pitanje vremena kada će Harryjev knjiški rival doći na red za filmsku adaptaciju. U pitanju su romani za decu Daniela Handlera (čiji je pseudonim Lemony Snicket) o avanturama troje siročadi. Potter serijal se u potpunosti zasniva na knjigama JK Rowling, dok se Lemony Snickets fokusira na radnju najbolje prodavanih romanima: The Bad Beginning, The Reptile Room i The Wide Window. Dakle radi se o svojevrsnoj Best Of kompilaciji. Jasno to je i pomalo rizičan potez: neki od fanova bi mogli pobesneti zbog preskakanja određenih kultnih tačaka u sagi. Oni koji nisu imali prilike da čitaju pomenute knjige, će primetiti izvesnu stepeničastu strukturu priče, ali ne zaboravite da je u pitanju filmska adaptacija.

Studio Dream Works je sa predumišljajem unajmio Brada Silberinga. Njegovi raniji filmovi (Casper, City Of Angels) se potpuno uklapaju u željeni izgled Lemony Snickets priča.

Moderna bajka ima pomalo mračne tonove (ubistvo, pohlepa, šibanje dečice), ali sve to imate i kod klasika kao što je Dickens. Silberingu su pomogli i saradnici Tima Burtona (zamislite da je on pristao da režira) Emmanuel Lubezki kao direktor fotografije, Rick Heinrechs (scenograf i dizajner) i Colleen Atwood (kostim). Oni su kreirali potpuno gotik okruženje u bartonovskom duhu.

Ništa od gore pomenutog ne bi vredelo da nije Jima Carryja. Zlobniji i ciničniji nego ikada, kao da gledate Petera Sellersa u najzlokobnijoj verziji. Grof Olaf i njegove alter-ego inkarnacije su najprivlačniji segment film, u meri da osećate prazninu kada ga nema u sceni. Pomalo neobično pojavljivanje Meryl Streep u ulozi strine Josephine zabavlja, dok je Billy Connolly neočekivano podbacio prilično neinspirisanim ostvarenjem, kao stric Monty, ljubitelj reptila.

Deca tj. siročad su sasvim ok. Slatki, ali ne i zašećereni, dopašće se publici, naročito onima koji su se smorili odrastanjem i pubertetskim problemima Potterove bande.

Žanr:avantura, komedija, porodični
Godina:2004
Reziser:Brad Silberling
Producent:Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, Jim Van Wyck
Scenario:Robert Gordon, Daniel Handler
Uloge:Jim Carrey, Liam Aiken, Jude Law
Uzrast:PG
Award:Oscar, 7 nagrada i 21 nominacija
Studio:Paramount Pictures, DreamWorks Pictures
Zemlja:United States
Website:www.unfortunateeventsmovie.com
Jezik:Engleski
Trajanje:108 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...