•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Vasja Stanković

Vojislav Vasja Stanković, pozorišni, filmski i televizijski glumac, rođen je u Nišu 11. maja 1930. godine.

Sa četrnaest godina je kurir u Jastrebačkom partizanskom odredu. Na planini Kukavici promrzao je na mrtvoj straži, i trajno narušio zdravlje.

Član Narodnog pozorišta u Nišu postao je 1947. godine. Počinje kao statista, da bi 1948. godine odigrao Josu pandura u „Sumnjivom licu”, pa Đenadija u „Stanoju Glavašu”... Pohađao je Trgovačku akademiju u Nišu. Godine 1949. upisuje Pozorišnu akademiju u Beogradu, završava pet semestara, vraća se u Niš, ali ga zbog navodnog rusofilstva napušta. Pet puta je odlazio i dolazio u Niš, dva puta je radio u Novom Sadu (Oktobarska nagrada Novog Sada), Kragujevcu, Zenici, Beogradu. Igrao je u Zrenjaninu, Tuzli, Leskovcu, Pirotu, Zaječaru, Titogradu,...

Od 1987. je u penziji, ali nije mirovao. Igrao je ponovo Josu pandura na sceni Narodnog pozorišta, pa Arsu u „Koštani” povodom 35. godišnjice rada njegovog kolege Sime Erčevića. Igrao je i bolovao. Bio je Hadži Toma u „Koštani”, Danijel u „Klopci za bespomoćnog čoveka”, Raskoljnikov u „Zločinu i kazni”, pa Henrik IV u istoimenoj drami, Dimitrij Fjodorovič u „Braći Karamazovima”, Tomas Mor u „Čoveku za sva vremena”, Živo biće u „Voćnom danu”(nagrada „Joakim” na susretima u Pirotu 1982.), Toza u „Večitim studentima”(„Ćuran” u Jagodini), Živadin Filipović u „Jugoslovenskoj antitezi”, Aristotel u „Bukefalu”, Miloš u „Ruženju naroda”, Jabučilo u „Beloj kafi”, Hadži Zamfir u „Zoni Zamfirovoj”,...

Na niškoj sceni odigrao je više od 50 uloga, a na scenama širom Jugoslavije trostruko više. Najviše je voleo ulogu Timona Atinjanina. Tumačio ga je u Leskovcu po preporuci dr Huga Klajna. Prvi u Jugoslaviji.

Malo se zna da je napisao 16 dečijih komada. Mnoge je i sam režirao. Osnivač je Dečijeg pozorišta u Zenici. Bosna je bila njegov drugi dom. Na susretima profesionalnih pozorišta BIH u Jajcu, osvojio je 6 nagrada.

Igrao je Vasja u desetak domaćih filmova („Svadba”, „Noći i jutra ”, „U sukobu”, „Kuća pored pruge”, i dr.), mnogo više u televizijskim dramama („Spiritisti”, „San Dr Mišića” i „Prokletinja” - u režiji Branka Pleše, u čuvenoj „Leptirici” Đorđa Kadijevića...) i serijama („Kamiondžije”, „Tale”, „Vuk Karadžić” Đorđa Kadijevića, „Aleksa Šantić”...), ali je pozorište bila njegova najveća ljubav.

Vasja Stanković, jedan od najboljih glumaca u istoriji niškog pozorišta, umro je u Nišu 14. marta 1994. godine, a sahranjen 15. marta na niškom Novom groblju.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...