•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lady in the Water (2006)

Pošto je preživeo ličnu tragediju, kućepazitelj Cleveland Heep (Paul Giamatti) nastavlja život uključen na nesvesno autopilotiranje. Kad krhka mlada žena (Bryce Dallas Howard) koja izgleda kao da je upravo izašla iz bazena zaluta u njegovom pravcu, Cleveland postaje njen zaštitnik u nekoj vrsti fantastične paralele. Ili mozda nije tako?

Nevolja kod filma Lady In The Water je u tome što ima pogrešnog režisera. Shyamalanov senovit i zamišljen stil - kadriranje kao da pati od morske bolesti i brutalna melodramatičnost tka uvrnutu i čudesnu pozadinu, iako tema ostaje tema za odrasle. Izgleda da je prvi put Shyamalana prevario sluh kad je u pitanju suptilna alegorija. Tamo gde želi da postigne melannoliju, ostvaruje hladnoću. Kad posegne za metaforom, saplete se na budalaštinu. S filmom Unbreakable, fokus na superheroja/suprezlikovca bio je tu samo da suptilno prikrije poentu: prokleto dobar prikaz kako se emotivno impotentni otac bori s krizom srednjih godina, i kako se na kraju izdigne iznad toga. Lady In The Water, pak, sadrži preveliku dozu zaslađivača.

Giamatti je, kao većina Shyamalanovih junaka, izgubljen i usamljen. Ali pošto je izmanevrisao tako eterično rešenje, postavlja više pitanja nego što na njin može da odgovori. Da li je Howardova neka vrsta muze koja će uneti malo svetlosti u njegov tmurni život? Ili možda neka izgubljena duša? Ili samo halucinacija.... Ako pogledamo izbliza, Giamatti i Howardova su tehnički savršeni, ali sveukupna vrednost filma je slaba i stičete utisak da se režiser voza na staroj slavi vodećeg majstora obmane, a nas ostavlja da tapkamo u mraku tražeći srce i dušu. Tražeći duha...

Ipak pazimo šta govorimo, naravno. Jedno od zadovoljstava koje pružaju Shyamalanovi filmovi jeste to što su hladni i slobodarski. Većina gledalaca će se jedva domoći foajea i pitaće se šta im se upravo dogoailo. A suština je u potpisu. Shyamalan pokušava da dopre do vaše suštine i izvuče napolje dete u vama, da ga ušuška u krevet i ispriča spontanu priču iz zone sumraka za laku noć. I ako se neki delovi baš i ne slažu ili su nepovezani, pa šta? Verovatno ćete biti suvise ošamućeni pa ih uopšte nećete ni primetiti.

Žanr:fantazija, misterija, triler
Godina:2006
Reziser:M. Night Shyamalan
Producent:Sam Mercer, M. Night Shyamalan
Scenario:M. Night Shyamalan
Uloge:Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Jeffrey Wright
Uzrast:PG-13
Award:dve nagrade i 4 nominacija
Studio:Warner Bros.
Zemlja:United States
Website:wwws.warnerbros.fr/ladyinthewater
Jezik:Engleski
Trajanje:110 minuta
Podeli:



Preporucujemo