•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Close Encounters of the Third Kind (1977)

Pošto se pozabavio okrutnim (i oštrim) zubima majke prirode u Ajkuli, Spielberg je promenio taktiku već sa sledećim filmom. Usmerio je pogled gore, ka vasioni i onom neobjašnjivom. Ideja da snimi film o vanzemaljcima, o kontaktu sa civilizacijom naprednijom od naše je ključala u njemu već godinama. Kao šesnaestogodišnak je snimio kratki film Firelight o zlokobnom NLO sletanju u gradić. 1970. snimio je Experiences (Spielberg je film prozvao NLO-Watergateom) koji je Columbia otkupila i prikazala na televiziji.

Film je trebalo ili da u potpunosti bude porodični ili potpuno mističan i o NLO. Niko nije želeo da snimi obe stvari istovremeno, priseća se Spielberg priče Bliskih susreta treće vrste (inače zanimljivo da je Paul Schrader odbio prvu verziju scenarija kao pompeznu mešavinu, migrenom izazvanog metafiziciranja i blentavih teorija zavere o američkom vazduhoplovstvu). Dok konačna verzija ostaje upamćena po komuniciranju pesmom i svetlećem svemirskom brodu, porodični momenti priče postaju očigledniji i dirljiviji sa svakim novim gledanjem filma.

Uzmite scenu sa krompir-pireom. Prvobitno je uklonjena u montaži da bi napravila mesto za grandiozne scene sletanja matičnog svemirskog broda (Spielberg je kasnije zažalio zbog tolike pompeznosti). Konačno je vraćena u film jer spektakularnosti daje pravi zemaljski okvir. Porodična večera bi trebala da bude harmonično okupljanje, ili bar da pruži osećaj doma, ali Spielberg razbija TV predstavu na parčiće kada Richard Dreyfuss počinje da vaja koristeći pire umesto gline. Deca plaču, žena vrišti, on ostaje potpuno izolovan svojom opsesijom. U toj sceni vidimo srceparajuću intimnost, raspadanje jedne porodice izazvano samoopsesivnim porivima jednog čoveka. Čak i u Spielbergovim najvedrijim filmovima postoji tamna strana.

Možda izgleda očigledno, ali bez sličnih scena, Susreti ne bi uspeli da izgrade dramatičnost koja vodi kulminaciji. Vešto ukomponovano i intrigirajuće, napeto prolazimo kroz scene koje su mešavina enigmatičnosti i adrenalina, do samog zadivljujućeg susreta sa vanzemaljcima. To je pravi Spielbergov film, pravo bioskopsko remek-delo. Disneyjevski optimizam, hipi mistika i sjajan hollywoodski izgled, sve je spakovano u jedan film, bez izrugivanja, bez ciničnosti. Susreti dokazuju koliko Spielberg voli SF.

Žanr:avantura, drama, sf
Godina:1977
Reziser:Steven Spielberg
Producent:Julia Phillips, Michael Phillips
Scenario:Steven Spielberg
Uloge:Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr
Uzrast:PG
Award:1 Oscar, 15 nagrada i 33 nominacije
Box office:128M USD
Studio:Columbia Pictures Corporation
Zemlja:United States
Website:www.sonypictures.com/homevideo/closeencountersofthethirdkind
Jezik:Engleski
Trajanje:137 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...