•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)

Prosečni Zemljanin Arthur Dent (Martin Freeman) je šokiran otkrićem da je njegov drugar Ford Prefect (Mos Def), u stvari, vanzemaljac. Dodatni šok je saznanje da će Zemlja uskoro biti uništena da bi se oslobodilo mesto za galaktički auto-put. Njih dvojica se kao slepi putnici krišom ukrcaju u jedan od brodova koji treba da unište Zemlju. Od tog trenutka stvari se odvijaju u zaista čudnom pravcu...

Režiser-debitant, niz poznatih glumaca u ekipi, preko dvadeset gqdina čekanja na realizaciju, iznenadna smrt tvorca i mentora... Stvari se nisu odvijale dobro za adaptaciju Autostoperskog vodiča kroz galaksiju?

Garth Jennings i Nick Goldsmith (nekadašnji producenti muzičkih video-spotova) držali su se svoje namere da prenesu ideje Douglasa Adamsa i samu srž njegove ironične 'svemirske opere' (nastale pod uticajem Monty Pythona) netaknutu na veliko platno. Odlučili su se za direktan prikaz i funkcionalnu adaptaciju romana koji je kultno štivo mnogih generacija. Istovremeno su odlučili da Autostoperski vodič približe novoj publici, koja još nije čula za Marvina, paranoidonog androida ili za 'lude zveri' sa planete Traal. Međutim film je tretiran kao vruć krompir i malo ko u Hollywoodu je hteo da ima bilo kakve veze sa projektom. Tako je Autostoperski vodič prelazio iz ruke u ruku i kroz serije neverovatnih glasina (sa projektom su 'povezivani' James Cameron, Jay Roach i Spike Jonze). Izgledalo je kao da od snimanja nikada neće biti ništa. Adams je verovatno izrekao najbolji komentar: "Snimiti film u Hollywoodu izgleda kao da pokušavate da ispečete šniclu tako što dovedete gomile ljudi da je 'prže' dahom."

Jennings i Goldsmith su počeli rad držeći se teksta koji je zasnovan na beleškama koje je Douglas Adams sastavio pre svoje smrti 2001. godine. Njih dvojica su projektu vratili britanski duh. Pokazalo se da je to esencijalno.

SF komedija je veoma retka žanrovska (pod)vrsta i teritorija na koju malo autora sme da kroči. Izazov je bio veliki, trebalo je sažeti Adamsovu divlju maštu u film od 100 minuta, a da pri tome sve ne završi u opskurnosti kao jeftina TV serija iz 1982. godine, koja se samo delimično zasniva na Adamsovom romanu. Naravno veliki problem je bilo gubitak Adamsa kao glavnog konsultanta. Postojala je i mogućnost da se prevelikom sentimentalnošću i 'citiranjem' ugrozi objektivnost i integritet priče. Trebalo je doneti odluku da li žrtvovati deo pojašnjenja radi 'uštede prostora' i fokusirati se na suštinu.

Izbor relativno anonimne glumačke ekipe se pokazao kao mudar. Martin Freeman je u ulozi Arthura Denta znatno ubedljiviji i simpatičniji od prethodnih verzija. Mos Def je uspeo da savlada suštinu lika Forda Prefecta, ubacivši i svoj prepotentni izraz. Sam Rockwell je najzabavniji kao Zaphod Beeblebrox, galaktički predsednik, narcisoidni ali dobrodušni idiot - pravi hibrid Dereka Zoolandera i Homera Simpsona.

Ogromna baza fanova će sigurno imati i zamerke. 'Prerada' druge Zaphodove glave će izazvati mnoge polemike. Lo-Fi izgled serije (i par strip pokušaja) je svesno gurnut u stranu i odbačen da bi se stilizacijom postigao dizajn prihvatljiv za mnogo širu publiku. Iako Adamsovi likovi 'traže' određenu crticu karnevalskog, Jennings i Goldsmith su svesno žrtvovali jeftini čudački izgled, svesni efekta koji bi prekomerna upotreba plastičnih šaljivih rešenja imala na uspeh filma.



Kao narator, Stephen Fry je učinio sve što se i očekivalo od njega. Bill Nighy je pružio jedno od svojih standardnih ostvarenja kao 'dizajner planeta' ("Obala Norveške - to sam ja projektovao"). U specijalno napisanoj ulozi (stvar koju je Adams uradio pre smrti), kao čudak i religijski vođa pojavljuje se i John Malkovich, tačnije njegova glava. Kada sve saberemo, nije potrebna upotreba opijata da biste pratili film. Jennings i Goldsmith su obavili dobar posao i na neki način su ispunili jaz izmedu filmova Dr.Who i trenutne mode SF filmova krcatih specijalnim efektima. Neobična fuzija starog (u smislu SF-a pedesetih i Zabranjene planete) i novog (u vidu obaveznih CGI 'dorada') deluje prilično zabavno. To i postavlja pitanje pristupa SF-u i da li su osnovne teme naučne fantastike postale jurnjava kroz svemir u gigantskim brodovima ili glupiranje u cyber prostoru. Solaris (polu-rimejk, kako su ga nazvali) odstupanjem od tih formula nije baš postigao naročit uspeh, tako da se i Autostoperski vodič nalazi u sličnoj opasnosti. Pokušaj da se uvodnim scenama gigantskog vogonskog broda-buldožera koji ubija planetu postigne spektakularnost Dana nezavisnosti je iznuđeni ustupak.


U suštini Autostoperski vodič predstavlja prilično hermetičku pojavu. Dok su recimo autori stripa u Evropi (naročito u Francuskoj i Španiji) rado "prežvakali" uticaje američke pop-kulture, Hollywooda i revolucionarnog SF pravca iz pedesetih, Britanci su se oslanjaii na svoje literarno nasleđe. Možda zvuči paradoksalno, ali to što je Autostoperski vodič uopšte snimljen vise je zasluga uspeha Harryja Pottera nego popularnosti Adamsovog romana.

Lepo je imati okorele, vatrene fanove, ali samo po sebi to nije dovoljno. Drugi film koji je fantastičnim uspehom doprineo snimanju Vodiča je, naravno, Gospodar prstenova i 'Hobit' sa Novog Zelanda, Peter Jackson. Britanci (i deo njihove 'braće' iz dela bivših kolonija) će zdušno podržati film, ali je jasno da on neće predstavljati trend, već da će ostati prilično 'lokalna' stvar uprkos petljanju sa Hollywoodom. Za razliku od Monty Pythona, kod Adamsa nema besnog humora "doživotnih adolescenata", a posle Lucasove revolucije svi traže SF junake kao što je Luke Skywalker ili bar njegov ptac koji menja strane. Autostoperski vodič nije ni mešavina žanrova kao Blade Runner, a nije ni Stalker. Jedinu vezu Autostoperskog vodiča sa žanrom fantastike predstavlja to 'plutanje' po galaksiji. Adamsovi likovi su previše 'ljudski' i zasnovani na tradiciji lepe dečije književnosti.

Svi vole malo egzotičnosti u životu. Autostoperski vodič kroz galaksiju je baš takvo ostvarenje. Egzotično.


Žanr:avantura, komedija, sf
Godina:2005
Reziser:Garth Jennings
Producent:Gary Barber, Roger Birnbaum, Jonathan Glickman
Scenario:Douglas Adams
Uloge:Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell
Uzrast:PG
Award:1 nagrada i 6 nominacija
Studio:Touchstone Pictures, Spyglass Entertainment, Everyman Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...