•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Twin Peaks

Tvin Piks je američka serija kreatora Dejvid Linča i Marka Frosta. Prvi put je emitovana u Americi 8. aprila 1990. godine, a poslednja epizoda je prikazana 10. juna 1991. godine. Serija Tvin Piks je prikazivana u SFRJ u noćnom programu Boja noći Radio Televizije Novi Sad (RTVNS). Serija je dobitnik nagrada Golden gloub i Pipod, dok je nekoliko puta nominovana za nagradu Emi. Radnja serije je smeštena u izmišljenom gradu Tvin Piksu u severoistočnom delu američke države Vašington. Serije prati FBI agenta Dejla Kupera (Kajl Maklaklan) i istragu smrti popularne srednjoškolke Lore Palmer (Šeril Li), čije je telo nađeno na obali reke umotano u plastičnu kesu. Producentska kuća Arona Spelinga producirala je svih 30 epizoda serije.

Tvin Piks je prikazivan u Americi na kablovskoj mreži ABC i u prvoj sezoni prikazivanja bila je jedna od najgledanijih serija. Usled pada gledanosti u drugoj sezoni serija je bila prekinuta nakon tridesete epizode. Iako je gledanost opala u kasnijim epizodama u drugoj sezoni, Tvin Piks je postala kultna serija i TV-fenomen i na ovaj ili onaj način uticala na kasnije serija, od kojih je neke kreirao Mark Frost.

Zbog velikog uspeha u ranim devedesetim, američka kablovska TV-stanica Bravo reprizirala je celu seriju od 2003. do 2004. godine. Američki časopis TV Gajd uvrstio je Tvin Piks među 25 kultnih serija.

Serija je smeštena u rano proleće 1989. godine. U rano jutro 23. februara, lokalni drvoseča Pit Martel pronalazi nago žensko telo umotano u plastičnu kesu na obali reke. Na mesto zločina dolaze šerif Heri S. Truman, njegovi zamenici i lokalni doktor Vil Hejvord, koji identifikuje telo i konstatuje da je to telo veoma popularne srednjoškolke Lore Palmer, takođe najbolja drugarice njegove kćerke, Done Hejvord. Vest da je Lora Palmer nađena mrtva na obali reke se brzo širi malim mestom kao što je Tvin Piks. Dok se vest širila šokiranim gradićem Ronet Polaski, drugarica Lore Palmer, je nađena kako u nestabilnom psihičkom stanju šeta prugom, koja prolazi kroz susednu američku državu. Kako je ona nađena na drugoj strani granice između dve američke države, to automatski postaje federalni slučaj i FBI šalje agenta Dejl Kupera da vodi istragu. Tokom preliminarne obdukcije, agent Kuper pronalazi malešno metalno slovo R zabodeno ispod nokta Lore Palmer. On smatra da je ubica namerno ostavio ovaj trag kao svoj potpis, i smatra da je ubistvo povezano sa nerešenim ubistvom Tereze Benks koja je ubijena u isto vreme prethodne godine.

Tokom prvih dana istrage agent Kuper shvata da stvari vezane sa Lorom Palmer nisu onakve kako izgledaju na površini, i da je ona mnogo drugačija od Lore Palmer kojom se predstavljala svom gradiću. Agent Kuper otkriva da je Lora Palmer varala svog dečka, Bobi Brigsa, sa Džejms Hurlijem, i za tu vezu je jedino znala Dona Hejvord. Agent Kuper takođe pronalazi tragove praha kokaina u Lorinom dnevniku, i doznaje da su ona i Bobi Brigs uživali redovno kokain. Istovremeno, Džejms Hurli i Dona Hejvord u želji da saznaju šta se desilo Lori sami počinju svoju istragu, i pritom počinju da se zabavljaju...

Pozivnica za Ljubav je izmišnjena sapunica u seriji Tvin Piks. Može se videti na TV ekranima u svim epizodama osim u prvih sedam epizoda prve sezone. Svrha ove izmišljenje sapunice je da komentariše događaje u seriji, a u isto vreme i pokazujući krajnje neverovatnu priču koja prati i samu seriju Tvin Piks.

Tokom sapunice, u jednoj epizodi se može videti trenutak kada se otkriva da jedan od likova sapunice ima ustvari sestru bliznakinju koju igra jedna ista glumica. U sledećoj epizodi Tvin Piks, pojavljuje se Medi Ferguson, Lorina sestra od tetke, koja je identična Lori, i oba lika glumi ista glumica. Takođe u sapunici Pozivnica za Ljubav možemo videti kako su obe sestre bliznakinje potpuno drugačijih ličnosti, isto kao i Lora i Medi u Tvin Piksu. Lora je misteriozna i tajnovita, dok je Medi potpuno naivna i simbol dobrote.

U poslednjoj eupizodi prve sezone Lio Džonson je upucan dok leži, na isti način kako je u prethodnoj epizodi Tvin Piksa u sapunici Pozivnica za Ljubav lik Montane upucan dok je ležao.

Zanimljivosti vezane za seriju:
- U Nemačkoj kablovska mreža RTL je nakon 20 epizoda prekinula prikazivanje serije, jer je konkurentna TV mreža, SAT1, objavila u novinama publici ko je ubio Loru Palmer.
- Lik Medi Ferguson navodno dolazi da poseti porodicu Palmer pre Lorine sahrane iz grada Misula, u državi Montani. Grad Misula je rodno mesto kreatora serije Dejvida Linča.
- Everet MekGil i Vendi Robi koji glume bračni par Veliki Ed i Nejdin Hurli, takođe glume bračni par u TV seriji Ljudi ispod stepeništa (1991).
- Kajl Meklaklan, koji glumi agenta Kupera, je odbio da njegov lik ima ikakvu romantičnu vezu sa Odri Horn, koju glumi Šerilin Fen, jer je smatrao da iskren i pravi agent FBI ne bi imao vezu sa srednjoškolom, naročito dok vodi istragu.
- Šeril Li glumi dva lika, Loru Palmer i njenu sestru od tetke, Medi Ferguson. U Hičkokovom filmu Vertigo (1958), Kim Novak glumi dva lika. Jedan od likova se zove Medi. Džim Stjuart u istoimenom filmu glimu lika Džon Ferguson. Jedan od omiljenih filmova Dejvida Linča je Vertigo, i otuda je Medi Ferguson dobila svoje ime, spajanjem dva lika.
- Slika Lore Palmer pred maturu je stvarna fotografije glumice koja je glumi, pred njenu maturu.
- Uloga Džosi Pakart je prvobitno ponuđena Isabeli Roselini, koja je i to vreme bila devojka Dejvida Linča, i koja je glumila u ranijim Linčovim filmovima.
- 1991. godine američka firma koja pravi kalendare Holmark, napravila je Tvin Piks kalendar, ali je odbila da ga distribuira nakon što se Šerilin Fen pojavila u Plejboju.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu