•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hollywood LGBT likovima daje jako malo uloga, uglavnom kameo

Iako možda vidimo više LGBT likova na TV-u, filmska industrija sve to drži na što manjem nivou, tvrde zagovaračke grupe.

Od 101 izdanja iz šest vodećih hollywoodskih studija u 2012., samo ih je 14 uključivalo likove identifikovane kao pripadnike LGBT zajednice, piše u izveštaju Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD).

U prvoj studiji LGBT uloga u većim filmskim izdanjima, GLAAD je otkrio da, u poređenju sa TV-om, gde je u poslednjoj deceniji napravljen značajan pomak, veliki studiji nerado uključuju LGBT u značajnije uloge ili franšize.

Većina od 14 uloga u 2012. godini nisu bila ništa više od kamea ili manjih uloga, a nijedan film nije uključio transseksualne likove.

"Sve dok se LGBT likovi ne budu redovno pojavljivali u filmovima ovih studija, biće prisutni problemi", kaže Wilson Cruz, potparol GLAAD-a i dodaje kako će se njegova organizacija susresti sa zvaničnicima studija, kako bi raspravili o ovim otkrićima.

Bilo je i nekih svetlih primera u prošloj godini te nekih dvosmislenih, saopštio je GLAAD. Primera radi, "Skyfall", poslednji film u franšizi o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu, prikazao je glavnog negativca koji je očigledno biseksualac.

"Bilo je divno videti LGBT lika u tako značajnoj ulozi. Nažalost, lik je i neiskren, psihotičan i nepouzdan", rekao je Matt Kane, direktor zabavnih medija u GLAAD-u.

Žanrovski filmovi, poput adaptacija stripova, na koje odlazi veliki deo kapitala studija, kao i pokušaja promocije, imaju upečatljiv nedostatak LGBT likova.

Izveštaj nazvan "Indeks odgovornosti studija u 2013.", ocenio je svaki od šest studija na osnovu broja filmova u koje su uključili LGBT likove.

Najgori su bili 20th Century Fox i Disney, dok su Paramount, Sony, Universal i Warner Bros. ocenjeni kao primereni.

Kao deo ovog indeksa, GLAAD je razvio i kriterijume za merenje kvaliteta LGBT uloga. Kao primer dobrog LGBT inkluzivnog filma naveli su animirani film "ParaNorman".

Website:klix.ba
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....