•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jarhead (2005)

Postoji knjiga koja se zove Simulakrumi i simulacija Žan Bodrijara (Jean Baudrillard) u kojoj je esej o filmu Apocalypse Now gde se ovaj film predstavlja kao nastavak rata: Rat se pretvorio u film, film se pretvorio u rat. Spaljivanje tropskih šuma, dopremanje vojnih oruđa, trošenje neverovatnog budžeta, nervni slomovi u filmskoj ekipi, sve postaje istovetno sa ratom. Postavlja se pitanje šta je iluzija.

Ono što nas zanima je to da je sa filmovima o Vijetnamskom ratu postavljena estetika ne samo ratnih filmova, već i samog rata.

Možemo otići i dalje pa reći da više ne postoji vredno iskustvo ukoliko ne odgovara slici koju je ponudio neki od filmova. Na neki način dolazimo do toga da film nije iz života već je život iz filma. Ali to je druga tema.

Marinci Prvog zalivskog rata (a to se može slobodno reći za bilo kog vojnika na svetu) jedna su bezlična sorta napaljena na filmove o Vijetnamskom ratu koji prenose u svoj film (ili život) u kojem uzimaju adekvatne uloge. I u jednom trenutku njima se to zaista dešava. Onda kad kao i akteri njihovih omiljenih filmova istinski počnu da mrze to što su tu u pustinji na vrućini, pod maskama radeći besmislice dok ih devojke ostavljaju, a žene varaju. Do tada njihova obuka je kao iz Full Metal Jacketa, ali sve je to nekako neiskreno, već viđeno i prihvaćeno sa osmehom. I kada odu u rat to je nekako kao da se to dešava i ne dešava (ali krupni događaji se tako i manifestuju); kao da su na filmu iz kog do kraja ne uspevaju da se izvuku, kada shvate da su im dodeljene lođe uloge, da rat nisu ni videli, da se vraćaju kao heroji, a da to nisu, ali da jesu izgubljeni kao i vijetnamski veterani sa kojima iskustveno ništa ne dele.

Žanr:biografski, drama, ratni
Godina:2005
Reziser:Sam Mendes
Producent:Lucy Fisher, Douglas Wick
Scenario:William Broyles Jr., Anthony Swofford
Uloge:Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx, Lucas Black
Uzrast:R
Award:5 nagrada i 10 nominacija
Studio: Universal Pictures, Red Wagon Entertainment, Neal Street Productions
Zemlja:United States
Website:www.uipfrance.com/sites/jarhead
Jezik:Engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...