•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kubancima nedostaju "Gustav" i "Lolek i Bolek"

Iako je prošlo više od dve decenije kako su, sa padom istočnog komunističkog bloka, nestali sa kubanskih ekrana, crtići iz sovetskog doba i danas bude nostalgiju među sredovečnim Kubancima.

"Ruski crtići“, kako Kubanci vole da ih zovu, zapravo potiču iz nekoliko različitih komunističkih zemalja. Danas im služe kao inspiracija za majice kratkih rukava, a najčešći motivi su ruski „Mashinka i medved“, poljski "Lolek and Bolek" i legendarni mađarski hit "Gustav".

Naravno, likovi ovih crtića popularni su samo među određenim generacijama, budući da su se na Kubi emitovali od '60-ih do '80-ih godina. Neki stariji Kubanci čak se sećaju i nekih Disneyevih likova poput Mickeya Mousea. Nakon revolucije iz 1959. godine, ovi crtići nikada nisu od hladnoratovske kubanske vlade dobili odobrenje za prikazivanje.

Današnja deca na Kubi mogu gledati nekoliko domaćih crtića i neke pososebno probrane međunarodne radove. Za sredovečne Kubance, junaci iz detinjstva stigli su iz Varšavskog pakta i dan-danas su omiljeni.

Uprkos komunističkim korenima, oživljavanje interesa za ove likove vode čisto komercijalne ambicije.

"Shvatio sam da ljude ovi likovi zaista zanimaju i da je OK pokušati to iskoristiti za posao", rekao je Darwin Fornes, koji dizajnira jarko obojene majice, proizvedene u fabrici u starom, kolonijalnom delu Havane.

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji na Kubi, prodaja ovih majice ide bolje nego što je iko pretpostavljao.

Fornes je svoju firmu nazvao "Chamakovich", kao izvedena reč iz kubanskog slenga za dete "chamo" i istočnoevropskog sufiksa "kovich".

"Ovi likovi mi mnogo znače. Vraćaju me u detinjstvo. To se dešava svima koji ih vide", kaže ovaj dizajner. Isprva je proizveo samo 300 majica i odmah ih rasprodao. Uprkos tome što Kubanci prosečno zarađuju manje od 20 dolara mesečno.

Firma "Chamakovich" je privukla toliku pažnju javnosti da se pojavila čak i vestima na državnoj televiziji. Kuba je danas jedina komunistička zemlja u obe Amerike, a do sada nije obraćala mnogo pažnje na razvoj lokalnog biznisa.

Sada je veliki broj Kubanaca počeo da sakuplja slike, majice i snimke klasika iz svog detinjstva.

Website:klix.ba
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...