•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Garden State (2004)

Posle devet godina u Los Angelesu, TV glumac Andrew 'Large' Largeman (Zach Braff) se vraća u rodni New Jersey kada mu umre majka. Izbegava dominantnog oca (Ian Holm) i ponovo se nalazi sa starim društvom. Zbliži se sa Sam (Natalie Portman) koja je puna životne energije i koja unosi polet u njegovu litijumom otupljenu maštu...

Veliki hit sa Sundancea, Garden State nazvan je Diplomcem nove generacije. Na mnogo načina Braffov film je generacijski i bavi se pitanjima koja "muče" ljude sličnih godina. Za razliku od hollywoodskog hita Elizabethtown, Garden State je istinski melanholična priča sa dovoljno samoironičnim osvrtima da bi se izbegla pompeznost "generacijske" priče. Pri tome ne mislimo da je Cameron Crowe pompezan, već je Braffov film ličniji, intimniji i bez morbidnosti u stilu Šest stopa ispod zemlje. Braff je ustvari snimio Američke grafite, ali bez rock'n'rolla i sjajnih kolica (mada tu je motocikl sa prikolicom). Glavni junak je stalno "urađen" tim modernim čudom - litijumom. Hendrix, Clapton i slini su pevali o kokainu, a Kurt Cobain o litijumu. Droga naše generacije je lek protiv depresije. I kao u Američkim grafitima naši junaci se nalaze pred važnim odlukama, tj. na prekretnici života. Treba podsetiti da su junaci Lucasovog filma srednjoškolci, dok su Braffovi drugari do- šli do tridesete. Kaže li to mladi autor da pripadamo generaciji debila? Ne, ali skreće pažnju na konfuznost i uopšte sporije sazrevanje, bar u emocionalnom smislu. Braff vešto svoju priču gradi na tri osnovna lika, što osigurava da publika ne može zasigurno da pogodi u kom pravcu glavni junak i film vode.

Prva polovina priče je prilično "čudačka", ali to "progovaraju" koreni nezavisnog autora. Odlični likovi vode stvari do dramatičnog kraja, tu su čudni konobar (Jim Parsons), milioner - pronalazač (Denis O'Hare), najbolji ortak Mark (Peter Sarsgaard), narkoman koji 'skida' prstenje sa mrtvih na groblju gde radi i naravno simpatična Sam (Natalie Portman). Za one koji sumislili da u New Jerseyju žive samo mafijaši, ta mala družina čudaka je simpatična promena. Ekscentričnost nije osnovni Braffov motiv, ali obeležava svaki deo priče, kao neka vrsta izmaglice, dok zamućene kadrove gledate očima glavnog junaka, dobro "natopljenog" pominjanim litijumom. Ako očekujete smisao, zaključak ili neka oštroumna zapažanja, potražite neku drugu priču. Braff se bavi osećanjima i raspoloženjem.

Nema odgovora iako glavni junaci postavljaju more pitanja. Možda ćete i vi posle gledanja Garden Statea početi da razmišljate o sebi, svom životu (šta god radili ne uzimajte lekove) i eventualno o osećanjima, naročito osećanju uskraćenosti, što ispada glavna tema filma. Pravi povetarac prijatne naivnosti u naša skeptična vremena. Večna svetlost besprekorne duše? Možda, u zavisnosti od spremnosti da saslušate tude nedoumice.

Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:2004
Reziser:Zach Braff
Producent:Pamela Abdy, Gary Gilbert, Dan Halsted, Richard Klubeck
Scenario:Zach Braff
Uloge:Zach Braff, Peter Sarsgaard, Natalie Portman
Uzrast:R
Award:12 nagrada i 26 nominacija
Box office:26.8M USD
Studio:Camelot Pictures, Jersey Films, Double Feature Films
Zemlja:United States
Website:www.miramax.com/movie/garden-state
Jezik:Engleski
Trajanje:102 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...