•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

A History of Violence (2005)

Tom živi povučen život sa svojom porodicom, sa svojom suprugom i svoje dvoje dece. Jedne noći, njihovu idilu prekidaju pljačkaši. Kako bi spasao živote nedužnih, Tom ubija dvojicu kriminalaca, a ceo gradić ga proglašava herojem. Tomov život se menja preko noći, a medijska pompa u grad dovodi jednog neobičnog čoveka, koji je uveren da je Tom osoba koju već godinama traži kako bi mu se osvetio. Zamena identiteta, pretvoriće Tomov život u pakao.

David Cronenberg, režiser filma, tvrdi da publika želi da bude saučesnik u nasilju koje se odvija na platnu, da nam je u prirodi da želimo da navijamo za glavnog junaka (Viggo Mortensen), običnog porodičnog čoveka koji se iznenada pretvara u pravog Prljavog Harija. Kao i uvek u Cronenbergovim filmovima zaplet pokreće obični incident, u ovom slučaju pokušaj pljačke restorana glavnog junaka. Posledice su strašne.

"Ako volite nasilje", kaže Cronenberg, "morate prihvatiti i posledice." Potpuno je u pravu, ma koliko krvave one bile. Nasilnička prošlost je adaptacija stripa Johna Wagnera, koautora čuvenog Sudije Dredda. Scenario je napisao Josh Olson i Cronenbergov sedamnaesti film možda nije njegov najbolji, ali je jedan od najkontroverznijih. U pitnju je prosta, snažna, rušilačka priča, u stvari pravi vestern, koji klasične američke junake i mitologiju stavlja u kontekst objašnjenja sukoba koji postoji u svesti američke nacije kada je u pitanju nasilje. Mogu se primetiti određene reference na rad dvojice velikih autora, Johna Forda i Howarda Hawksa. Cronenbergov pogled na američku palanku, ušuškanu u sopstvenu predstavu o savršenstvu i toliko idealizovanu u američkoj svesti, odvija se u Millbrooku u Ontariu, koji ovoga puta "glumi" srednji zapad. Naravno, Cronenberg se kao i uvek obračunava sa mitovima.

Kada Mortensen, u ulozi klasičnog američkog heroja, privuče neželjenu medijsku pažnju, posećuje ga zastrašujući irski mafijaš Cari Fogarty (Ed Harris), koji tvrdi da zna njegovu prošlost. Tako saznajemo da je "američki heroj" u stvari opaki gangster iz Philadelphie, Joey Cusack, koji je u prošlosti pobio mnoge ljude. Žena glavnog junaka Edie (Maria Bello) i njihov sin Jack (Ashton Holmes) ne znaju ništa o njegovoj prošlosti...

"Nasilnička prošlost" je zanimljiv film autora koji i dalje ostaje jedan od najprovokativnijih američkih umetnika - proverite zašto.

Žanr:krimi, drama, triler
Godina:2005
Reziser:David Cronenberg
Producent:Chris Bender, J.C. Spink
Scenario:John Wagner, Vince Locke
Uloge:Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris
Uzrast:R
Award:Nominovan za 2 Oscara, 35 nagrada i 34 nominacija
Studio:New Line Cinema
Zemlja:United States
Website:www.historyofviolence.com
Jezik:Engleski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...