•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Good Night, and Good Luck. (2005)

Laku noć i srećno - glasi rečenica kojom je čuveni novinar Edward R. Murroow (odlični David Strathairn) završavao emisije na CBS-u.

Film se bavi periodom lova na veštice pedesetih godina u SAD, pod vodstvom senatora McCarthyja, čijoj osnovnoj kvalifikaciji svakog drugog čoveka kao komuniste suprotstavljaju se novinari CBS-a. U sukob sa McCarthyjem se upuštaju po otpuštanju iz vojske izvesnog oficira Radulovića jer je čitao srpske novine!? Kakve srpske novine pedesetih godina? Jugoslovenske u redu, ali srpske nikako. Teško da je nekih emigrantskih četničkih novina bilo u to doba, ali i da jeste, svakako ne bi bile prokomunističke. Zaista bruka. Ipak to najviše govori o američkom poznavanju istorije, koje se svodi uglavnom na računanje vremena od otkrića Amerike, umetnosti od Pikasa i sl.

Film najviše podseća na edukativne filmove namenjene školarcima koji moraju na najlakši način obraditi dotičnu temu. Prikazan je suvoparan sukob (bez sumnje značajan) i duh vremena koji se manifestuje u neodvajanju od cigarete i pića, i sve to praćeno jazzom, koji se u kompletnim numerama javlja kao intermeco u filmu. Ipak, pokretač ideje ovog filma je da se prikaže vrlina. Časni ljudi kojih izgleda danas nema na vidiku. Ostali su samo profesionalci, što je svojevrstan eufemizam za moraine nule.

Film se završava govorom novinara Murrowa o odgovornosti novinarstva, ali već u filmu nailazimo i na svojevrstan poraz takve ideje, jer finansijeri telaviziju vide ne dalje od zabave. Danas je televizija sofisticirana zlatna koka koja nas glupošću hrani, zavarava površnim znanjem i kulturom i zamajava istinom koju prikazuje kao sobu krivih ogledala. Potreba da televizija postane novi medij u prosvećenju čovečanstva ostaje u Clooneyevom filmu kao romantična i nostalgična ideja nekadašnjih ljudi.

Žanr:drama, istorijski
Godina:2005
Reziser:George Clooney
Producent:Grant Heslov
Scenario:George Clooney, Grant Heslov
Uloge:David Strathairn, George Clooney, Patricia Clarkson, Jeff Daniels
Uzrast:PG
Award:Nominovan za 6 Oscara, 40 nagrada i 65 nominacija
Studio:Warner Independent Pictures (WIP), 2929 Productions, Participant Productions
Zemlja:United States
Website:www.goodnightandgoodluck.kinowelt.de
Jezik:Engleski
Trajanje:93 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila