•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pobednici Berlina i Venecije na 19. Festivalu autorskog filma

Festival autorskog filma održaće se ove godine devetnaesti put od 28. novembra do 3. decembra u Beogradu.

Festival se održava u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i bioskopu „Fontana“.

Program festivala, koji tradicionalno prikazuje najbolja ostvarenja umetničkog filma iz celog sveta i favorite prestižnih svetskih filmskih festivala, ove godine predvode filmovi koji su osvojili nagrade za najbolja ostvarenja na filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji.

Rumunski film „Uloga deteta“ reditelja Kalina Petera Necera, priča o majci koja podmićivanjem i povlačenjem veza pokušava da spasi svog letargičnog sina od zatvorske kazne, nakon što je, u saobraćajnoj nesreći, automobilom usmrtio dete, nagrađen je „Zlatnim medvedom“ na filmskom festivalu u Berlinu. „Uloga deteta“ je treći Necerov film, čije je prvo ostvarenje, „Marija“, nagrađeno Specijalnom nagradom žirija na festivalu u Lokarnu. U ovom filmu, kao i u prethodnim, reditelj majstorski, baveći se detaljima svakodnevnog života, ispituje teme otuđenja i pomirenja u porodici. Svakonevica je tragikomična, kao i junaci koji je žive, a „Uloga deteta“ je ozbiljna kritika savremenog, postkomunističkog rumunskog društva. Ovaj film je i ovogodišnji rumunski kandidat za Oskara.

„Zlatnog lava“ u Veneciji osvojio je italijanski film „Sveti GRA“, dokumentarac koji pripoveda o modernom Rimu i njegovim stanovnicima kroz priču o autoputu GRA (Grande Raccordo Annulare), koji okružuje grad. Ovo je prvi dokumentarni film koji je osvojio glavnu nagradu Venecijanskog festivala u istoriji, i prvi italijanski film pobednik festivala nakon 15 godina. Reditelj filma je Đanfranko Rozi, autor poznat i kao producent, direktor fotografije i scenarista. Njegov treći dokumentarac, „Ispod nivoa mora“, prikazan je 2008. u Veneciji gde je i nagrađen priznanjem „Horizonti Doc“. Rozi je proveo dve godine kružeći u kombiju oko autoputa i snimajući „Sveti GRA“, dok je montaža zahtevala osam meseci. Film je, prema rečima reditelja, inspirisan novelom „Nevidljivi gradovi“ Itala Kalvina, u kojoj se pripoveda o putovanju Marka Pola u posetu Kini i Kublaju Kanu. „Sveti GRA“ je impresionistički mozaik života ljudi koji žive i rade na marginama velikog grada – od bolničara do botaničara koji se brine o palmama koje rastu oko puta – u kome se njihove priče smenjuju sa scenama saobraćaja na autoputu.

Informacije o programu uskoro će se naći na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.

Website:mcf.rs
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...