•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Spider-Man 2 (2004)

Peter Parker (Tobey Maguire) pokušava da istovremeno radi, završi studije i naravno spreči gomilu zločinaca u njihovim namerama. Novi neprijatelj je Doc Ock (Alfred Molina), potpuno poludeli zločinac sa smrtonosnim metalnim pipcima. Jedina misija Doca Ocka je da uništi Spider-Mana...

Sa velikim moćima dolazi i velika odgovornost. Uspeh Spider-Mana na blagajnama istovremeno je bio i blagoslov i prokletstvo. Bogu hvala što su Raimi i ekipa dobro promislili o svim kvalitetima i dobrim rešenjima prvog filma. Slično situaciji Bryana Singera i njegovog X-Men serijala, Raimi je primenio proverene formule i nastavak avantura Spider-Mana ima dovoljno novih, kvalitetnih elemenata uz zadržavanje najesencijalnijih motiva i tema prvog filma. Jednostavno rečeno, Spider-Man 2 je zreliji i snažniji, 'mišićaviji' film. Razumljivo je da je prvi film, prvo 'suočavanje' Raimija sa temom, bilo jedna vrsta 'uzdržavanja'. Raimi je morao da nađe odgovore na mnoga pitanja ali i da ispoštuje dugu tradiciju i formiranu sliku u svesti publike o čoveku-pauku. Zasluženi status i veliki kredit kod šefova studija, omogudli su mu da u potpunosti oslobodi svoju maštu.

Pošto je Raimi dokazao da može da 'pliva' u mainstream vodama bilo je izvesno da će izvući nešto iz svoje 'režiserske torbe trikova'. Šta to novo donosi Spider-Man 2.? Za početak, tu je novi ultra opasni negativac Doc Ock, opasan protivnik za Petera Parkera. Alfred Molina se pokazao kao veoma dobar izbor za takvu ulogu. Njegovo ostvarenje je inventivno i kao svaki veliki negativac, predstavlja kompleksnu i rastrzanu osobu, koja prelazi granice ludila. Doc Ock je 'obezbedio' atraktivnog protivnika a Raimi se pobrinuo za fantastičnu pozadinu. Njegov filmski velegrad, Spider-Manov New York ima fantastičan izgled, mešavinu futurističkog iz recimo, Scottovog Blade Runnera i 'potemkinovskog' izgleda 'stripovske' pozadine u vidu stilizovanih kulisa. Tu se ne završava lista Raimijevih trikova. Uz pomoć Kirsten Dunst koja je idealna za ulogu glavne junakinje Mary-Jane, Peter Parker dobija još humanije karakteristike, kroz priču o njihovoj međusobnoj privlačnosti.

Što se Tobeyja Maguirea tiče, on se potpuno uklopio u Spider-Manov kostim. Njegov Peter Parker je verovatno jedna od najboljih glumačkih kreacija u filmu veoma specifičnog žanra. Istovremeno, uobičajenu krizu identiteta, karakterističnu za sve maskirane superheroje, Maguire rešava sa pravim izrazom, uz puno dobrog ukusa. Bez preterivanja, dakle na pravi način. Kirsten Dunst, iako igra drugačiji lik, unosi dovoljno vedrine, upravo onoliko koliko je potrebno za pravu heroinu.

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2004
Reziser:Sam Raimi
Producent:Avi Arad, Laura Ziskin, Lorne Orleans
Scenario:Stan Lee, Steve Ditko
Uloge:Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina
Uzrast:PG-13
Award:1 Oscar, 16 nagrada i 39 nominacija
Box office:373.4M USD
Studio:Columbia Pictures Corporation, Marvel Enterprises, Laura Ziskin
Zemlja:United States
Website:www.facebook.com/SpiderMan2Movie
Jezik:Engleski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu