•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sve što ste želeli da znate o 19. Festivalu autorskog filma

- U programu festivala, koji se održava od 28. novembra do 3. decembra, je 16 ostvarenja, od kojih je 10 u konkurenciji za nagradu „Aleksandar Saša Petrović”

- Program festivala predvode pobednici Berlinskog i Venecijanskog filmskog festivala

- Prateći program čine „Autori predstavljaju”, „Životi pesnika“ i „Omaž Mirku Kovaču“ u Muzeju

– Jugoslovenske kinoteke, kao i „Pobednici Venecije i Berlina“ u Domu omladine Beograd

- Prodaja ulaznica za 19. FAF počinje 15. novembra na blagajnama bioskopa u kojima se festival održava

- Dvorana Kulturnog centra Beograda publiku FAF-a dočekuje u renoviranoj sali sa novim stolicama

- Informacije o programu nalaze se na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs, a festivalske vesti je moguće pratiti i na FB i Tviter nalogu: www.facebook.com/festivalautorskogfilma i @FAFBg.

Festival autorskog filma održaće se ove godine devetnaesti put od 28. novembra do 3. decembra u Beogradu.

Festival se održava u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana“.

Program festivala, koji tradicionalno prikazuje najbolja ostvarenja umetničkog filma iz celog sveta i favorite prestižnih svetskih filmskih festivala, ove godine čini 16 ostvarenja. Deset ostvarenja je u selekciji za priznanje „Aleksandar Saša Petrović“, nagradu za najbolji film festivala, koji dodeljuje međunarodni žiri Festivala autorskog filma.

Glavni program ovogodišnjeg FAF-a predvode filmovi koji su osvojili nagrade za najbolja ostvarenja na filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji.

Festival 28. novembra svečano otvara dobitnik „Zlatnog lava“ u Veneciji, italijansko ostvarenje „Sveti GRA“. Ovaj dokumentarac pripoveda o modernom Rimu i njegovim stanovnicima kroz priču o autoputu GRA (Grande Raccordo Annulare), koji okružuje grad. „Sveti GRA“ je prvi dokumentarni film koji je osvojio glavnu nagradu Venecijanskog festivala u istoriji, i prvi italijanski film pobednik festivala nakon 15 godina. Reditelj filma je Đanfranko Rozi, autor poznat i kao producent, direktor fotografije i scenarista.

Rumunski film „Uloga deteta“ reditelja Kalina Petera Necera, priča o majci koja podmićivanjem i povlačenjem veza pokušava da spasi svog letargičnog sina od zatvorske kazne, nakon što je, u saobraćajnoj nesreći, automobilom usmrtio dete, nagrađen je „Zlatnim medvedom“ na filmskom festivalu u Berlinu.

19. Festival autorskog filma predstaviće nekoliko ostvarenja koja su na filmskom festivalu u Kanu osvojila važne nagrade – „Zlatnu kameru“, nagradu za najbolju režiju, scenario, najbolju glumicu i nagradu Ekumenskog žirija.

Među tim ostvarenjima je novi film miljenika festivalske publike, iranskog reditelja Ašgara Farhadija. Ašgar Farhadi dobitnik je „Oskara“ za najbolji strani film i „Zlatnog medveda“ 2011. godine za ostvarenje „Razvod: Nader i Simin“, koji je bio jedan od najgledanijih filmova 17. Festivala autorskog filma. Njegov novi film, „Prošlost“, nagrađen je priznanjem za najbolju glumicu i priznanjem Ekumenskog žirija na ovogodišnjem festivalu u Kanu, kao i nagrade publike na filmskom festivalu u Oslu.

Festival autorskog filma već tradicionalno domaću publiku upoznaje sa dobitnicima „Zlatne kamere“ Kanskog filmskog festivala, najboljim rediteljima – debitantima. Ove godine to priznanje pripalo je singapurskom reditelju Antoniju Čenu za film „Ilo Ilo“, porodičnu priču inspirisanu mnogobrojnom azijskom decom koja žude za pažnjom dok su im roditelji prezauzeti poslom, trudeći se da očuvaju viši životni standard. Ovaj film dobio je nagradu za najboljeg debitanta i na filmskom festivalu u Londonu.

Domaća publika dobro poznaje kineskog reditelja i dobitnika „Zlatnog lava“, Đangkea Đaa (njegovi filmovi, između ostalih „Grad 24“ i „Mrtva priroda“, prikazani su u okviru FEST-a), a ove godine u okviru festivala biće prikazan njegov film „Dodir greha“, nagrađen u Kanu za najbolji scenario. „Dodir greha“ istražuje ekstremne posledice korupcije, pohlepe, bednih uslova života i rada, kao i druge brojne društvene probleme sa kojima se danas suočava Kina, ali i ceo svet.

Amat Eskalante (Krv, Bitange), bliski prijatelj i saradnik meksičkog reditelja Karlosa Rejgadasa, ove godine nagrađen je u Kanu za najbolju režiju za film „Heli“, priču o društvu u kome caruju endemsko nasilje i institucionalizovano bezakonje i korupcija.

Prateći program 19. FAF-a odvija se u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Domu omladine Beograda. U Kinoteci će publika imati prilike da vidi „Omaž Mirku Kovaču“, program sastavljen od filmova za koje je scenario pisao ovaj nedavno preminuli velikan domaće spisateljske scene. U okviru programa „Autori predstavljaju“ biće predstavljena ostvarenja autora iz Srbije i regiona iz aktuelne ovogodišnje produkcije, žanrovski veoma raznovrsna, ali obeležena izuzetnim autorskim pečatom. Program „Životi pesnika“ posvećen je filmskim ostvarenjima koja govore o jednoj drugoj važnoj umetnosti – pisanju i piscima.

Kao i svake godine, Festival autorskog filma predstavlja zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja. Triler „Država“ rediteljke Jelene Marković, za koji je scenario pisao Saša Radojević, biće prikazan u Dvorani Kulturnog centra u okviru programa „Autori predstavljaju“. U Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazan dokumentarni film Igora Toholja „Šta nedostaje na ovoj slici?“, priča o naselju na Fruškoj Gori i suočavanju njegovih stanovnika sa promenama.

Informacije o programu nalaze se na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.Zvanična strana festivala na Fejzbuku je www.facebook.com/festivalautorskogfilma.Od ove godine, Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru, na nalogu @FAFBg.

Website:mcf.rs
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...