•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Miki Maus proslavio 85. rođendan

Miki Maus, jedan od najpopularnijih crtanih likova svih vremena proslavio je 85. rođendan.

Simpatični miš s prepoznatljivim belim rukavicama, crvenim šortsem i velikim žutim cipelama prvi put se pojavio u crtanom filmu Volta Diznija "Parobrod Vili" 18. novembra 1928. godine, a to je bio i prvi crtani film koji je imao ton. Miki se 1935. godine prvi put pojavio u boji.

Miki Maus je, navodno, prvi put nacrtan za vreme dugog putovanja vozom Volta Diznija i njegove žene Lilijan iz Njujorka za Los Anđeles. Dizni je želio da ga nazove Mortimer, ali je Lilijan insistirala da bude Miki.

Dizni, koji je tada imao 26 godina, očajnički je pokušavao da uspe. Samo pet godina ranije bankrotirao je u rodnom Kanzas Sitiju u biznisu prodaje crtanih likova i reklamnih crteža za svaku priliku. U Holivud, tada prilično prašanjavi grad stigao je sa svega 40 dolara u džepu i prošlo je dosta vremena dok mu stvari nisu krenule na bolje.

A onda je krenulo, pa su se Mikiju i njegovoj "večitoj verenici" Mini Maus, za koju je bio sentimentalno vezan od samog pojavljivanja, pridružili - Pluton 1930. godine, Šilja 1932, i Paja Patak 1934...

Ubrzo nakon prve filmske uloge pojavljuju se i prvi proizvodi sa njegovim štampanim likom od satova, preko olovaka, svezaka do pidžama i papuča.

Slavni miš se pojavljivao u preko 100 ostvarenja, kao što su crtani filmovi ˝Koncert benda˝ (1930), ˝Hrabri mali krojač˝ (1938) i ˝Fantazija˝(1940).

Od 1930. godine Miki Maus se pojavljuje i u stripovima, devet crtanih filmova sa Mikijem Mausom je nominovano za Oskara u kategoriji najbolji animirani kratki film, a film "Land a Paw" je i osvojio ovu prestižnu nagradu. Miki Maus je prvi crtani junak koji je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...