•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dobitnik „Zlatnog lava“ Đanfranko Rozi otvara 19. Festival autorskog filma

Na svečanom otvaranju 28. novembra u 20h u Domu omladine Beograda biće prikazan Rozijev film „Sveti GRA“.

Italijanski reditelj Đanfranko Rozi, dobitnik „Zlatnog lava“, priznanja za najbolje ostvarenje ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, otvoriće 28. novembra u 20h 19. Festival autorskog filma. Nakon svečanog otvaranja, biće prikazan Rozijev nagrađeni film, dokumentarac „Sveti GRA“.
„Sveti GRA“ je prvi dokumentarni film koji je osvojio glavnu nagradu Venecijanskog festivala u istoriji, i prvi italijanski film pobednik festivala nakon 15 godina. Đanfranko Rozi diplomirao je na Filmskoj školi Njujorškog univerziteta. Radi kao reditelj, direktor fotografije, producent i scenarista. Njegov treći dokumentarac, „Ispod nivoa mora“ pobedio je 2008. u programu „Horizonti“ Venecijanskog festivala i proglašen je najboljim italijanskim dokumentarcem te godine (kod nas je prikazan u okviru festivala 7 veličanstvenih).

Auto-put GRA (Grande Raccordo Anulare) okružuje Rim, a pored njega se može sresti galerija živopisnih ličnosti čiji se život i posao svakodnevno odvijaju uz metež saobraćaja na velikom putu. Pripadnik više klase koga je sreća napustila, bolničar koji je imao tešku noć, prostitutka- travestit u iznurenoj potrazi za klijentima, botaničar koji pokušava da spasi palme od najezde insekata i ribar koji sa ženom Ukrajinkom lovi na Tibru, samo su neki od junaka koji daju fascinantan portret života na marginama velikog grada.

Rozi je proveo dve godine kružeći u kombiju oko autoputa i snimajući „Sveti GRA“, a montaža je trajala osam meseci. Film je, prema rečima reditelja, inspirisan novelom „Nevidljivi gradovi“ Itala Kalvina, u kojoj se pripoveda o putovanju Marka Pola u posetu Kini i Kublaj-Kanu.
19. Festival autorskog filma ove godine održava se od 28. novembra do 3. decembra u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture studentski grad i bioskopu „Fontana“. U okviru glavnog programa biće prikazano 16 ostvarenja, od kojih se 10 nalazi u konkurenciji za najbolji film festivala i priznanje „Aleksandar Saša Petrović“.

Đanfranko Rozi je u poseti 19. Festivalu autorskog filma uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Website:mcf.rs
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....