•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Izgubljene tri četvrtine američkih nemih filmova

Gotovo tri četvrtine američkog nemog filma je izgubljeno, a nasleđe koje je dovelo Hollywood u prvi plan filmske industrije između 1912. i 1929. je u opasnosti, saopštila je američka Kongresna biblioteka.

Prva sveobuhvatna studija koja se bavi američkim dugometražnim nemim filmom otkrila je uznemirujuću sliku - 70 posto dugometražnog nemog filma izgubljeno je.

Klasici nijemog filma poput Velikog Gatsbyja iz 1926, prvog u seriji od nekoliko verzija snimljenih po romanu F. Scotta Fitzgeralda, verzija Kleopatre iz 1917. i London posle ponoći iz 1927. nalaze se među izgubljenim filmovima.

Oko 11.000 nemih filmova američkog porekla objavljeno je od 1912. do 1929. Samo 14 posto, ili oko 1.575 naslova, postoji u njihovom originalnom formatu od 35 mm. Pet posto filmova koji su preživeli nije kompletno, a jedanaest posto onih koji su celi snimljeni su u formatu od 28 mm ili 16 mm.

Studija 'Preživljavanje američkog nemog filma: 1912-1929.' koju je naručio Nacionalni odbor za očuvanje filma takođe pokazuje da je 26 posto od više od 3.300 filmova koji su preživeli u bilo kojem formatu pronađeno u drugim zemljama. Češka ima najviše američkih nemih filmova izvan SAD-a.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu