•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

James Bond je okoreli alkoholičar, smatraju lekari

Minuciozna analiza romana Iana Fleminga koju je preduzela grupa lekara otkrila je istinu o agentu 007 - s prosečnom nedeljnom konzumacijom 92 jedinice alkohola James Bond okoreli je alkoholičar.

"Poznat je po tome da voli cigarete, alkohol i žene, a njegova je omiljena fraza 'votka martini - protresen, ne promešan'", podsećaju trojica lekara koja potpisuju istraživanje objavljeno u britanskom medicinskom časopisu British Medical Journalu.

"U stvarnosti i u idealnoj varijanti kokteli votka-martini trebaju biti promešani ali ne smeju dospeti u šejker kako bi bili protreseni", pišu lekari, ali po mišljenju stručnjaka "protreseni" koktel bolji od "promešanog" zbog toga što, kada je koktel protresen, u njemu još uvek postoje mali komadi leda i hladniji je, dok promešani nema leda i potpuno je "čist".

Ono, međutim, što više od legendarne fraze zabrinjava lekare su vrednosti vezane uz količinu pića koje s užitkom ispija agent 007. Oni sumnjaju da je omiljena fraza koju je Fleming dodelio svom junaku referenca na "trešnju ruku koju izaziva alkohol" jer, po njihovu mišljenju, "zbog nivoa koju konzumira, James Bond suočen je s visokim rizikom bolesti povezanih s alkoholom i prevremenom smrću".

Trojica lekara prostudirala su 12 romana u kojima Fleming piše o avanturama britanskog tajnog agenta kako bi precizno utvrdili koju količinu alkohola on konzumira.

Rezultat: tajni agent pije uglavnom kad je u misiji, na račun Njenog Veličanstva: "Samo je jedna indikacija o korištenju alkohola izvan službe", zaključili su lekari.

U 12 romana lekari su izbrojili ukupno 1.150 jedinica alkohola koje ispija 007. Jedinica alkohola u Velikoj Britaniji ekvivalent je za 10 ml ili 8 grama čistog alkohola (u drugim zemljama to je 10 grama).


Ako se isključe dani provedeni u zatočeništvu, na lečenju ili oporavku tokom kojih se može pretpostaviti da Bond ne pije, agent ispije prosečno 92 jedinice alkohola nedeljno, odnosno 736 grama alkohola.

Svetska zdravstvena organizacija postavila je limit od 210 grama nedeljno (što odgovara količini od tri čaše vina dnevno), konzumacija preko toga smatra se prekomernom. Količinu veću od 280 grama smatra "rizičnom", a preko 420 grama "štetnom".

"Prosečna količina alkohola koju ispija James Bond je četiri puta veća od maksimalne doze predviđene za odraslog muškarca", kaže dr Patrick Davies, pedijatar u bolnici u Nottinghamu, jedan od potpisnika studije.

"Agent 007 je suočen s ozbiljnim rizikom bolesti jetre, cirozom, s opasnošću od polne nemoći ili s drugim zdravstvenim problemima povezanim s alkoholom, ili pak riskira da bude ranjen i smrtno strada zbog svog alkoholizma", zaključak je članka objavljenog u BMJ, a lekari dodaju kako "priznaju da suočenost s brojnim međunarodnim teroristima može voditi ovisnosti o piću, ali da bi preporučili gospodinu Bondu da se konsultuje i smanji konzumaciju na manje opasan nivo".

Website:vijesti.ba
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu