•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo filmski mogul koji je uveo kung fu borbe u filmove

Pionir u filmskoj produkciji Hong Konga, Run Run Shaw koji poznat po tome što je popularizirao kung fu žanr koji je uticao na hollywoodske režisere poput Quentina Tarantina, preminuo je danas u 107. godini.

U izjavi za medije koja je objavljena na Television Broadcasts Limitedu, čiji je Shaw jedan od osnivača, nije naveden uzrok smrti.

Njegov Shaw Brothers Studios, nekada najveći na svetu, pomogli su u stvaranju karijere moćnih režisera poput Johna Wooa i snimili su preko 1.000 filmova. Njegovo televizijsko carstvo pomoglo je glumcima poput Chowa Yuna da postignu slavu. Producirao je i američke filmove, među kojima je i sci-fi iz 1982. godine "Blade Runner", i "Meteor".

Druge zvezde nikle se kroz Shawovu TVB stanicu koja je ostala dominantna sila u Hong Kongu. Wong Kar-wai, režiser koji stoji iza filmova poput "Chungking Express " i "In the Mood for Love", svoje "prve korake" napravio je kao asistent producenta TVB-a.

Shaw je rođen u Šangaju odakle se seli u Singapur 1923. godine gde počinje karijeru u filmskom svetu u okviru firme Unique Film Production koju je pokrenuo njegov stariji brat. Potom se seli u Hong Kong gde razvija i modernizira firmu 1950-ih, te menja naziv u Shaw Brothers. Do tada je otvorio 139 bioskopa u regiji.

Postao je dominantna u azijskoj kinematografija 1961. godine kada je otvorio Movie Town, umetnički studio u kojem je radilo 1.500 ljudi. Bio je to najproduktivniji studio u kojem se snimalo 40 filmova godišnje. Većina njih je bila o kung fu-u, borbi mačevima i azijskim gangsterima. Snimio je 1.000 filmova, među kojim su " The One Armed Swordsman" i "The Five Fingers of Death" koji su izuzetno popularni u SAD-u.

Website:klix.ba
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...