•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmovi koji će obeležiti 2014.

Godina u koju smo ušli biće filmski zanimljiva. U bioskope dolaze novi filmovi Angeline Jolie, Darrena Aronofskog, Russella Crowea, a tu je i jedan od najiščekivanijih kineskih filmova ikada. Filmski kolumnisti BBC-a napravili su listu filmova koje svaki filmoljubac ne bi smeo da propusti ove godine.

Prva na popisu je drama "Young Ones" koja će svoju svetsku premijeru imati u januaru na međunarodnom filmskom festivalu Sundance. Radnja novog filma njujorškog reditelja Jakea Paltrowa, koji je ujedno i autor scenarija, smeštena je u sušom opustošenu Ameriku budućnosti. Glumi zvezdana ekipa - između ostalih, Michael Shannon, Elle Fanning, Kodi Smit-McPhee i Nicholas Hoult.

Glumica Angelina Jolie zanimljivoj plejadi likova koje je igrala tokom svoje karijere u ovoj će godini pridodati zlu vilu Maleficent koja je proklela Trnoružicu u najnovijem Disneyevom filmu "Maleficent" reditelja Roberta Stromberga, koji u distribuciju kreće na leto. "Gospodarica sveg Zla" i jedan od najslavnijih Disneyjevih zlikovaca, prvi put utelovljena u animiranom klasiku "Trnoružica" iz 1959, uskoro će tako dobiti i svoju živu verziju i to u najpoznatijoj glumici sveta.



Na listi BBC-a nalaze se i dokumentarci, filmska forma koja je poslednju deceniju superiorna nad igranom. Dokumentarac "Your Day is My Night" američke rediteljice Lynne Sachs bavi se slabo dokumentiranom supkulturom njujorške kineske četvrti, popularnog Chinatowna. Film prati kineske imigrante koji žive zajedno u zgradama sa sistemom spavanja na smene - oni koji rade noćne smene dele krevete s onima koji rade po danu, tako da svaki krevet ima zapravo dva vlasnika.

Na popisu je i verovatno najiščekivaniji događaj godine u kineskoj kinematografiji, "Tiny Times 3.0", treći deo vrlo unosne, iako kontroverzne franšize. Reč je o kineskoj varijabili serije "Seks i grad' i filma "Đavo nosi Pradu" koji prati avanture modom opsednutih mladih žena u Šangaju. Prva dva dela trilogije zaradila su ogroman novac na bioskopskim blagajnama, ali i izazvala prezir kulturne kritike koja ih je odbacila kao preterano slavljenje materijalističke kulture. Ali franšiza je naišla na dobar prijem kod nekih istaknutijih članova kineske mlade urbane publike.



U bisoskopima će se ove godine pojaviti još jedan dokumentarni hibrid "Teenage", inspiriran knjigom britanskog punk pisca Jona Savagea.

Koristeći retke arhivske materijale i izmišljene filmske portrete, i uz pomoć mladih glumaca Jene Malone, Bena Whishawa, Julie Hummer i Jessija Ushera, njujorški reditelj Matt Wolf u njemu je oživeo glasove slavnih tinejdžera s početka 20. veka koji su postali simbolom svog vremena.

Ove godine u bioskope stiže i najnoviji rad jednog od najdarovitijih filmaša mlađe generacije Darrena Aronofskog, epska priča o Noi s Russellom Croweom u ulozi biblijskoga junaka. Osim što se može podičiti izobiljem specijalnih efekata po kojima je Aronofsky slavan, a što je samo po sebi dovoljan razlog da se pogleda, film je već naišao na gnev verskih konzervativaca.


I indijska filmska produkcija će ove godine biti bogatija za još jedno nestrpljivo očekivano filmsko ostvarenje, raskošnu priču o transformaciji Mumbaija u metropolu u 60-im godinama prošlog veka "Bombay Velvet" reditelja Anuraga Kashyapa. U filmu, koji u distribuciju kreće u decembru 2014, glume velika bolivudska imena Ranbir Kapoor i Anushka Sharm,a a inspiriran je stvarnim događajima romantiziranim u knjizi "Mumbai Fables" istoričara Gyana Prakasha.

Poslednji od velike osmorke koje se, po mišljenju BBC-evih kritičara nikako ne sme propustiti, eksperimentalni je film "Manakamana" antropologičarke Stephany Spray i reditelja Pancha Veleza, proizveden pod egidom "eksperimentalnog laboratorija senzorne etnografije" Univerziteta Harvard. O čemu se radi - autorski dvojac fiksirao je kameru u jedna kola nepalske žičare na putu prema slavnom hramu Manakamana i snimao putnike. Umesto očekivano dosadnog filma koji prikazuje ljude u tihoj kontemplaciji, nastalo je živo svedočanstvo snage filmskog medija u prenošenju detalja.

Website:oslobodjenje.ba
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu